Times of Suriname

Waterschap­pen treffen maatregele­n voor stijgend waterpeil in rivieren

-

$06T(RD$0 - De waterschap­pen hebben tal van maatregele­n getroffen tegen het wassende water van de RiMn 0aas en ,-ssel. De waterstand van de RiMn biM /obith is gisteren rond het middaguur gestegen naar 14 56 meter.

Die waterhoogt­e kan woensdag oplopen naar 14 70 meter bliMkt uit het waterberic­ht van dinsdag. Dat kan ook 10 centimeter meer oI minder ziMn. $anvankeliM­k werd gemeld dat het peil sneller steeg dan verwacht maar dat bleek te ziMn gebaseerd op een bericht met een tikIout. (en woordvoerd­er van RiMkswater­staat benadrukt dat het peil geleideliM­k en volgens verwachtin­g stiMgt. Volgens de 8nie van :aterschapp­en komt het peil maar eens in de viMI Maar voor. De betrokken waterschap­pen hebben zich allemaal gewapend tegen het aanzwellen­de water.

:aterschap Rivierenla­nd heeIt de doorgangen in de waterkerin­g Grotestraa­t en /age 0arkt in NiMmegen en de :aterpoort in :oudrichem gesloten. Verder worden extra inspecties uitgevoerd.

:aterschap Vallei en Veluwe handhaaIt de dageliMks inspectier­ondes op de diMken. 2ok zorgt het waterschap ervoor dat overtollig water vanuit de ,-ssel en de NederriMn de uiterwaard­en in kan stromen. (r worden verder voorbereid­ingen getroIIen voor de mogeliMke inzet van de nieuwe hoogwaterg­eul Veessen-:apenveld. :aterschap RiMn en ,-ssel heeIt het toezicht op de diMken verscherpt en enkele doorgangen in diMken gesloten. Voorts is schade aan kades hersteld.

:aterschap Drents 2veriMssel­se Delta heeIt vriMwillig­e diMkwachte­rs ingeschake­ld om de VechtdiMke­n te inspectere­n. De diMken biM de ,-ssel worden eveneens nauwletten­d in de gaten gehouden. (erder waren er al zandzakken geplaatst en werd de waterkerin­g .ampen-0idden opgezet. :aterschap /imburg meldt dat het 0aaswater daalt. 3ompen worden weggehaald evenals demontabel­e keringen en coupures. +et materiaal gaat weer terug naar de hoogwaterl­oodsen. Volgens Rein Dupont van het waterschap heeIt het hoogwater nergens tot problemen heeIt geleid. ³2nze hoogwaterb­escherming­smaatregel­en hebben het gewenste effect gehad.´

De hoogwaterp­iek op de 0aas is voorbiM bevestigt RiMkswater­staat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivie­r weer in gebruik genomen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname