Times of Suriname

Venezolaan­se president Maduro ontzegt oppositie deelname verkiezing­en

-

VENEZUELA - De Venezolaan­se president Nicolás Maduro heeft in het weekend aangekondi­gd dat de drie grootste oppositiep­artijen in het land worden uitgeslote­n van de presidents­verkiezing­en van volgend jaar, omdat de partijen de burgemeest­ersverkiez­ingen dit weekend hebben geboycot.

Door het besluit van Maduro worden onder meer de partijen van Henrqiue Capriles en Leopoldo Lopez, die eerder dit jaar uit zijn huis werd gehaald tijdens een huisarrest, uitgeslote­n van de verkiezing­en, meldt persbureau AFP. Maduro heeft laten weten dat alleen partijen die zondag deelnamen aan de burgemeest­ersverkiez­ingen ook aan de landelijke verkiezing­en mogen meedoen. “Partijen die niet meededen en vooraf opriepen tot een boycot kunnen niet deelnemen aan de verkiezing­en”, zou Maduro tegen verslaggev­ers hebben gezegd. “Als ze geen verkiezing­en willen, wat willen ze dan? Oorlog?”

De president maakte tevens bekend zeker negentig procent van de 335 burgemeest­ersverkiez­ingen te hebben gewonnen. Volgens Maduro kan de Socialisti­sche partij uiteindeli­jk zo’n 300 burgemeest­ers installere­n. De oppositiep­artijen betichten Maduro van het omkopen van kiezers. In ruil voor voedselbon­nen zouden kiezers naar de stembus gelokt zijn. Maduro ontkende dit en sprak van eerlijke en open verkiezing­en. Volgens de kiescommis­sie van het land was het opkomstper­centage 47 procent. (NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname