Times of Suriname

Veiligheid­sdiensten hadden aanslag Manchester kunnen voorkomen

-

GROOT- BRITTANNIE De bloedige aanslag in Manchester van mei, waarbij 22 bezoekers van een concert van Ariana Grande zijn omgekomen, had voorkomen kunnen worden als de Britse veiligheid­sdiensten anders hadden gereageerd op informatie over de latere dader Salman Abedi.

Dat is de conclusie van een dinsdag gepublicee­rd rapport van een Britse regeringsc­ommissie. In het rapport staat dat de veiligheid­sdiensten in de maanden voorafgaan­d aan de aanslag twee keer informatie over Abedi hebben gekregen. Hij bleek lid van een groep voormalige verdachten, maar was nog steeds een persoon die de geheime dienst verder wilde onderzoeke­n. Er werd een bijeenkoms­t belegd om daarover te praten. Maar negen dagen voordat het overleg zou plaatsvind­en, blies de 22-jarige Abedi zich op na een concert van het Amerikaans­e popidool. De Britse Abedi had Libische ouders en zou tijdens een reis naar Libië en Syrië in korte tijd zijn geradicali­seerd.

Kort nadat het concert van Grande was afgelopen blies Abedi zich op. Naast dat er 22 bezoekers omkwamen vielen er ook nog eens 250 gewonden. Voordat hij de aanslag pleegde, liep de dader urenlang met een zelfgemaak­te bom door het centrum van Manchester. Op bewakingsb­eelden was hij te zien terwijl hij wandelde door de stad.

(NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname