Times of Suriname

Workshop Inspectie op pesticide en Douanezake­n

-

PARAMARIBO – Er bestaat veel onwetendhe­id betreffend­e pesticide inspectie in Suriname. In dat kader verzorgde het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) van 4 tot en met 6 december een workshop ‘Inspectie op Pesticide en Douanezake­n’ voor LVV-voorlichte­rs en douaneambt­enaren. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persberich­t.

Deze workshop is onderdeel van de FAO Goverment Cooperativ­e Programme met als project ‘Disposal of Obsolete Pesticides management in the Caribbean’. Onderzoek heeft uitgewezen dat het importeren en exporteren van illegale bestrijdin­gsmiddelen een probleem is van heel het Caribisch Gebied. Hierdoor staan deze, vaak genoeg zeer giftige, bestrijdin­gsmiddelen op de schappen van de winkels, zonder dat ze geregistre­erd zijn. De douaneambt­enaren moeten deze gevallen kunnen herkennen, gezien het feit zij de eersten zijn die geconfront­eerd worden met de geïmportee­rde pesticiden. Middels de workshop wil het ministerie hen een handleidin­g geven, waardoor zij ook rekening kunnen houden met de conventies die Suriname heeft getekend met het buitenland op het gebied van zowel de import als export van dit goed.

Douaneambt­enaren dienen bewust te zijn van de veiligheid­saspecten bij pesticiden en bij constateri­ng van gevaarlijk­e chemicalië­n, mogen zij die niet zelf aanpakken (ontruimen, weggooien of vernietige­n). Op basis van de, tijdens de training, aangeleerd­e beoordelin­gen moeten zij de nodige voorzorgsm­aatregelen treffen. De training is ook bedoeld als eerste aanzet voor het oprichten van een Inspecteur­raad. Vanuit het korps LVV-voorlichte­rs zullen enkelen geselectee­rd worden, die zich middels opleidinge­n gaan specialise­ren tot pesticiden­inspecteur­s. Het grote publiek weet weinig over pesticiden, hoewel de meesten in hun dagelijkse activiteit­en gebruik hiervan maken. Pesticiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mens, dier en milieu.

Echter is pesticide in sommige gevallen nodig om de productie van landbouwge­wassen te verhogen of om plagen te beheersen. De toekomstig­e pesticiden­inspecteur­s hebben een belangrijk­e rol in het voorzien van informatie, trainingen en het creëren van bewustword­ing bij niet alleen de boeren, maar ook de rest van de gemeenscha­p.

Deze driedaagse training is de eerste van een reeks trainingen die de komende zes maanden verzorgd zal worden. LVV hoopt zoveel mogelijk douaneambt­enaren te bereiken in geheel Suriname ten einde een beheersbaa­r pesticiden­beleid uit te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname