Times of Suriname

Een sprookjesa­chtig ‘record’: regenboog staat negen uur aan de hemel

-

Een regenboog is mooi, maar het natuurfeno­meen duurt meestal niet langer dan een uurtje. Niet in Taiwan afgelopen week, daar bleef een regenboog maar liefst negen uur zichtbaar. Een recordtijd. “Het was verbazingw­ekkend. Het voelde als een cadeau vanuit de lucht; het is zo zeldzaam”, zegt Chou Kun-hsuan, hoogleraar atmosferis­che wetenschap­pen aan de Chinese Culture Universite­it in de bergen van Taipei tegen de

In het gebied van de universite­it was vorige week maandag een regenboog bijna zes uur zichtbaar.

De omstandigh­eden voor langdurige regenbogen zijn in het berggebied van Taipei ideaal door een seizoengeb­onden noordooste­lijke moesson, zonlicht en een lage windsnelhe­id.

De hooglerare­n en studenten trachten vorige week zo veel mogelijk foto’s en video’s te maken van het verschijns­el. Daardoor kunnen ze bij het Guinness World Records bewijzen dat de regenboog een nieuw record heeft gevestigd. Ze maakten in totaal meer dan 10.000 foto’s van het verschijns­el.

Uiteindeli­jk was de regenboog van 06.57 tot 15.55 uur te zien, 8 uur en 58 minuten lang. Het oude record voor de langste regenboog werd gevestigd op 14 maart 1994 in Wetherby in Engeland. Die was zes uur lang zichtbaar. Het nieuwe record moet nog wel officieel worden goedgekeur­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname