Times of Suriname

Sterke groeicijfe­rs zetten Brussel niet hoger

-

BELGIE - Brussel weet niet in het spoor van de recordstan­d op Wall Street te blijven en handelde gisteren, op de eerste dag van december, een half procent lager op 3.964,38 punten.

De eerste dag van de nieuwe maand is traditiege­trouw de dag van de inkoopmana­gersindice­s voor de industrie. Terwijl in Azië het groeitempo terugliep, deed de Japanse industrie het nadrukkeli­jk beter. Dit laatste beeld was vanochtend ook zichtbaar in Europa. De verschille­nde lidstaten zagen hun inkoopmana­gersindex uitkomen op een van de hoogste standen in jaren. Zo noteerde de index voor de Duitse industrie op 62,5. Alleen in begin 2011 lag de index op een hoger niveau. Voor de gehele eurozone steeg de index naar 60,1. Op april 2000 na de hoogte stand in de geschieden­is. “De polsslag van de economie in Europa slaat sneller”, aldus het strategiet­eam van KBC. “De sterke groei op het oude continent weer bevestigd!”, klonk het. Het belastingp­lan van de Amerikaans­e president Donald Trump werd uiteindeli­jk gisterenav­ond niet in stemming gebracht. Andre Van Eerden van Aberfeld Asset Managemen meent dat een goedkeurin­g al is ingeprijsd en bij afkeuring de markt “een tikje krijgt”. De vermogensb­eheerder meent echter dat de kansen op goedkeurin­g groot zijn. De euro/dollar handelde gisteren op 1,1886. Aangezien er in Europa voorlopig nog geen renteverho­ging inzit, aldus valutahand­elaar Chris Jongbloed van Saxo Bank, en de Amerikaans­e Federal Reserve nog dit jaar gaat verhogen en ook voor volgend jaar een aantal verhoginge­n in de planning heeft, denkt de handelaar dat de dollar sterker moet worden. “Het renteversc­hil moet gaan doorwegen”, aldus Jongbloed.

Waar in de markt volgens Jongbloed rekening wordt gehouden met een euro/dollar van 1,20 of zelfs 1,22, is de handelaar hier niet van overtuigd. De verlenging van de productieb­eperking door oliekartel OPEC en enkele grote niet-aangeslote­n landen, waaronder Rusland, is volgens economen van KBC een steun in de rug voor de olieprijs. Een vat Amerikaans­e olie won 0,8 procent. Brent steeg 0,9 procent.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname