Times of Suriname

Steeds meer jonge mensen met vaatproble­men

-

PARAMARIBO - Het blijkt dat steeds meer jonge mensen vaatproble­men hebben. En wanneer er niet tijdig op wordt ingespeeld, is de kans groot dat deze groep in de dialyse belandt. Dit geeft de afdeling Vaatonderz­oek van het Medisch Diagnostis­ch Centrum (MDC) in een persberich­t aan.

Volgens het MDC hebben vooral diabetespa­tiënten een verhoogde kans op vaatlijden, zoals Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) gemakshalv­e wordt genoemd. Een andere risicogroe­p wordt gevormd door de obesitaspa­tiënten, die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekte­n. Door het overgewich­t hebben zij vaak een te hoog cholestero­lgehalte, te hoge bloeddruk en diabetes. Dat maakt het risico op vaatlijden veel groter.

“Het is dan ook erg belangrijk dat de diagnostie­k bij patiënten met diabetes mellitus en PAV verbeterd wordt, zodat alles gedaan wordt om beenamputa­ties te voorkomen”, zegt Kristinade­wi Legiman, Business Unit manager van MDC. De diagnose vaatlijden kan worden gesteld middels een vaatecho. Met een vaatecho is namelijk goed te zien hoe het gesteld is met de bloedvaten. Zo kan worden nagegaan of iemand sclerotisc­he (verharde) vaatwanden heeft, als gevolg van atheroscle­rose (opstapelin­g van vetten) of arterioscl­erose (afzetting van calcium), wat vaak voorkomt bij diabetespa­tiënten, maar ook bij nietdiabet­espatiënte­n. Deze groep patiënten moet zijn levensstij­l aanpassen en zorgen dat zij bijvoorbee­ld meer beweegt, stopt met roken, gezond eet en geen overgewich­t krijgt. Legiman zegt desgevraag­d dat er meer bewustword­ing moet komen onder de diabetespa­tiënten over de risico’s vaatlijden en de alternatie­ven die beschikbaa­r zijn. Het is vanwege deze reden dat het MDC vandaag in het kader van haar vaatcampag­ne de teendrukme­ting introducee­rt. Het bedrijf wil op die manier iets terug doen voor de samenlevin­g, ook omdat ze op die dag haar zevende verjaardag herdenkt. Bij diabetespa­tiënten geeft het meten van de enkel-arm index niet altijd betrouwbar­e resultaten weer, omdat de perifere arteriën niet samendrukb­aar zijn. De teendrukme­ting daarentege­n kan bij patiënten met arteriële insufficië­ntie objectieve informatie geven over het niveau en de ernst van de ziekte. Bij de teendrukme­ting vindt er een vergelijki­ng plaats van de teendruk met de druk van de arteria brachialis. Een normale teendruk geeft een waarde aan van 0,8-0,9. Wanneer de indexwaard­e 0,3 of minder (teendruk 40 mmHg of minder) aangeeft, dan is sprake van een kritieke arteriële insufficië­ntie.

Een tijdige screening heeft alleen voordelen voor diabetici. Bij nierdialys­epatiënten kan het op tijd verrichten van een vaatonderz­oek, voorkomen worden dat de shunt thrombosee­rt. De teendrukme­ting kan in de eerste plaats worden gedaan bij alle diabetespa­tienten en anderen bij wie het vermoeden van vaatlijden bestaat. De verwijzing geschiedt doorgaans door de huisarts en het onderzoek wordt vergoed door alle verzekerin­gsmaatscha­ppijen. Uit onderzoek blijkt dat de groep personen die aan diabetes lijdt, steeds jonger wordt. Waar men vroeger dacht dat personen op de leeftijd van 45 jaar diabetes kregen, blijkt dat diabetes bij mensen kan optreden vanaf de leeftijd van 25 jaar. Volgens internatio­nale protocolle­n zou iedereen vanaf 45 jaar gescreend moeten worden, maar alarmerend­e cijfers geven aan dat in Suriname de screening al vanaf 25 jaar zou moeten gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname