Times of Suriname

Hogere lerarensal­arissen besproken aan formatieta­fel

-

DEN HAAG - De VVD zal de ideeën van de PvdA over hogere lerarensal­arissen aan de formatieta­fel voorleggen om te zien of er daar ook draagvlak voor is. Afhankelij­k daarvan kan er in de begroting voor volgend jaar al wat geregeld worden. Dat bleek gisterocht­end uit de woorden van VVDkopstuk Zijlstra.

Afgelopen maanden ontstond er ergernis tussen de twee demissiona­ire regeringsp­artijen VVD en PvdA omdat PvdA-leider Asscher publiekeli­jk dreigde uit het kabinet te stappen als er niet in de begroting voor 2018 al meer geld zou worden uitgetrokk­en voor lerarensal­arissen, terwijl de liberalen vonden dat hij voor zijn beurt sprak. Volgens de VVD ligt het voortouw immers bij de onderhande­lende partijen aan de formatieta­fel om extra’s uit te geven.

Toch lijkt er nog een oplossing mogelijk. Bij aanvang van het topoverleg maandag tussen VVD en PvdA, leek Zijlstra uit op een goed einde. “We gaan eerst eens kijken wat nu precies de wensen zijn van de PvdA en daarna gaan we met de formatieta­fel bezien of dat iets is wat wij daar toch ook al van plan waren. Het zou anders heel gek zijn als daar een kabinet op valt.” De VVD’er torste zelfs een taart mee met de beeltenis van premier Rutte en Asscher, zogezegd om te vieren dat dit het langszitte­nde kabinet van Nederland is. “We hebben goed samengewer­kt en heel veel dingen in dit land gedaan. Nu is er een bloeiende economie. Daar mag je best even bij stilstaan.”

Asscher zelf wilde na afloop van het overleg niet zeggen hoeveel extra geld hij voor de leraren hoopt vrij te spelen. Wel zei ook hij dat zo’n afspraak “in afstemming met de partijen die onderhande­len” tot stand zal moeten komen. Ook zegt hij er ‘absoluut’ niet op uit te zijn dat het kabinet valt. De komende weken onderhande­len de demissiona­ire regeringsp­artijen over de begroting voor volgend jaar, nu de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU daar nog niet aan toe zijn. Met Prinsjesda­g zal de miljoenenn­ota worden gepresente­erd. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname