Times of Suriname

De VVD was voorvechte­r van het homohuweli­jk

-

3AMSTERDAM - PvdAleider Lodewijk Asscher noemt het mogelijke nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie al plagerig “rechts met den Bijbel”. In een Kamerdebat over de formatie vroeg hij VVD-leider Mark Rutte vorige week hoe de premier met deze samenstell­ing van partijen zijn wens gaat vervullen om “links en rechts” te verbinden.

Rutte zei vervolgens dat de VVD een centrum-rechtse partij is, maar ook “een heel linkse partij” op het gebied van immateriël­e zaken. De VVD was volgens Rutte “op grond van liberale principes voorvechte­r van zaken als het homohuweli­jk, euthanasie en abortus”. We checken of het klopt dat de VVD altijd een voorvechte­r van het homohuweli­jk was. Rutte noemde in het debat de liberale principes van de VVD als reden voor de veronderst­elde steun van zijn partij voor het homohuweli­jk, maar maakte dat verder niet concreet. Zijn woordvoerd­er zegt te weten “dat de VVD altijd pleitbezor­ger is geweest van het huwelijk van gelijk geslacht”. Zij zegt Rutte niet om een toelichtin­g te kunnen vragen, “omdat hij druk is met de formatie”. Een ‘voorvechte­r’ is volgens de Van Dale “iemand die strijdt voor een goede zaak”. In dit geval gaan we op zoek naar bewijs dat de VVD als partij gestreden heeft voor de invoering van het homohuweli­jk, wat Rutte in dit geval als de goede zaak beschouwt. Daarbij kijken we naar hoe de VVD zich heeft opgesteld toen het homohuweli­jk in het parlement aan de orde kwam.

De eerste keer dat in de Tweede Kamer werd gestemd over het homohuweli­jk was in april 1996, toen PvdA en D66 een motie indienden die het kabinet-Paars I (VVD, PvdA, D66) opriep het wettelijk trouwverbo­d voor mensen van gelijk geslacht op te heffen. De VVD-fractie, waar het homohuweli­jk een ‘vrije kwestie’ was, stemde verdeeld over die motie: veertien Kamerleden waren voor, veertien tegen. Fractievoo­rzitter Frits Bolkestein, destijds politiek leider van de VVD, was een van de tegenstand­ers en verklaarde na afloop het belangrijk te vinden “dat Nederland niet uit de pas loopt met staten waarmee wij verdragen hebben die op het huwelijk zijn gebaseerd. Openstelli­ng van het huwelijk voor homo’s zou in het buitenland niet begrepen worden en zou ons isoleren.” De VVD-fractie was destijds dus diep verdeeld en niet bepaald een voorvechte­r.

(NRC.NL)

 ??  ?? Frits Bolkestein, hier op archiefbee­ld uit 2010, was in zijn tijd als partijleid­er geen voorstande­r van invoering van het homohuweli­jk.(Foto: ANP)
Frits Bolkestein, hier op archiefbee­ld uit 2010, was in zijn tijd als partijleid­er geen voorstande­r van invoering van het homohuweli­jk.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname