Times of Suriname

Dag van het sprookje

-

De dag van het sprookje is een initiatief van De Efteling en wordt jaarlijks gehouden op 7 juli. De dag werd voor het eerst gehouden op 7 juli 2007 en vond een jaar later vervolg. De datum de zevende van de zevende verwijst naar het gebruik van het getal zeven in veel sprookjes, waaronder: de Zeven Dwergen, de ZEVENMIJLS­LAARZEN of DE WOLF EN DE ZEVEN GEITJES.

Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleve­rd volksverha­al dat gebruikmaa­kt van magie en fantasie. Het begint vaak met de woorden “Er was eens...” en speelt zich typisch af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden. Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Er wordt een onderschei­d gemaakt tussen het mondeling overgeleve­rde sprookje en het literaire sprookje, het individuel­e creatieve werk van een schrijver zoals Hans Christian Andersen. Een duidelijke scheiding tussen beide is echter niet altijd te maken. In een of andere vorm komen sprookjes over de hele wereld voor met vergelijkb­are elementen.

Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuw­se ‘sproke’, dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschrev­en vertelling richtte een sproke zich tot ongeletter­de volwassene­n. Via de orale traditie kregen zij de moralisere­nde verhalen mee. Tegenwoord­ig zijn sprookjes kinderverh­alen met levensless­en. Als genre is het sprookje

(Roodkapje, Sneeuwwitj­e, GOUDLOKJE, SLIMME HANS, IJZEREN HENDRIK) of is de naam alledaags (zoals in HANS EN Grietje), symbolisch voor de gewone mens. De (vaak naamloze) personages wonen meestal in een “land hier ver vandaan” (ver over de bergen of zeeën, soms achter de wolken). Er wordt meestal een beschrijvi­ng van de omgeving en de woning gegeven, vaak komen personages in de loop van hun leven in onbekende gebieden terecht en beleven daar hun avonturen.

(Bronnen: WWW.BELEVEN.ORG, www.wikipedia.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname