Times of Suriname

Leger Irak verovert wijk in Mosul op IS

-

MOSUL - Irakese troepen hebben naar eigen zeggen de wijk al-Faruq in Mosul veroverd op strijders van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS). De wijk ligt in de noordweste­lijke kant van de oude stad tegenover de historisch­e grote al-Nuri-moskee, die vorige week door IS-militanten werd vernietigd. Islamitisc­he Staat heeft nog steeds controle over het terrein rond de moskee. De moskee was voor de terreurorg­anisatie van groot symbolisch belang. In dit gebouw riep IS-leider al-Baghdadi drie jaar geleden het kalifaat uit.

De strijd om de volledige controle over Mosul van Islamitisc­he Staat over te nemen, is nog een kwestie van een paar dagen, zei een Iraakse generaal maandag. Pogingen van de militanten om terug te vechten zijn volgens hem mislukt.

“Slechts een klein deel van hen is nog in de oude stad’’, zei luitenant-generaal Abdul Ghani al-Assadi, commandant van de elite-eenheden in Mosul. “Vanuit militair oogpunt is Islamitisc­he Staat verslagen’’, aldus Assadi. “Ze hebben hun gevechtslu­st verloren, we roepen hen op zich over te geven of te sterven.” Het gebied in Mosul dat nu nog in handen is van Islamitisc­he Staat beslaat minder dan twee vierkante kilometer, zei de legerleide­r. Mosul gold ooit als belangrijk­ste bolwerk van IS in Irak. (De Telegraaf/Foto:telegraaf. nl)

 ??  ??
 ??  ?? Een Iraakse soldaat loopt over heroverd grondgebie­d in Mosul.
Een Iraakse soldaat loopt over heroverd grondgebie­d in Mosul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname