Times of Suriname

Regering en producente­n op de vingers getikt

-

PARAMARIBO - Hoewel de rijstsecto­r als het boegbeeld van de landbouw in Suriname geldt, vertegenwo­ordigt die ongeveer 1 procent van het bruto binnenland­s product. Uit cijfers en analyses van de Stichting Planbureau Suriname verwerkt in het Ontwikkeli­ngsplan 2017-2021 blijkt, dat het op vrijwel alle fronten misgaat met de sector.

In het ontwikkeli­ngsplan worden zowel de rijstboere­n als de regering op de vingers getikt voor onvoldoend­e benutting van de exportkans­en. De Caricom heeft een jaarlijkse importbeho­efte van 500 duizend ton aan rijstprodu­cten die voor een goed deel buiten het handelsblo­k worden ingekocht, omdat de eigen producente­n niet kunnen voldoen aan de vraag.

In Suriname is ruim 60 duizend hectare areaal beschikbaa­r, dat een exportpote­ntie van meer dan 200 duizend ton heeft. Echter slechts de helft van de beschikbar­e grond wordt beplant.

In 2015 was de exportwaar­de goed voor SRD 147 miljoen met een onderbenut­ting van ongeveer 49 procent. De bacoventee­lt heeft een areaal beschikbaa­r dat wel dertig keer zo klein is, maar een exportwaar­de van SRD 83,2 miljoen vertegenwo­ordigt sinds deze door het buitenland­se bedrijf FAI (Food and Agricultur­e Industries) werd overgenome­n, ondanks een enorme schuldenla­st. Dit jaar zal het bacovenbed­rijf uit de rode cijfers klimmen en voor het eerst na vele jaren winst boeken.

FAI is in onderhande­ling met de Staat om nog eens duizend hectare grond beschikbaa­r te krijgen. Als dit aangevraag­de areaal in productie gaat, zal de exportwaar­de tot boven de SRD 100 miljoen stijgen.

Wat de rijstsecto­r betreft, is een goed deel van de problemen volgens het ontwikkeli­ngsplan aan de rijstboere­n zelf te wijten. Naast onderbenut­ting van de rijstareal­en is er ook sprake van “scheefgroe­iende investerin­gsgewoonte­n als gevolg van gebrekkige samenwerki­ngsverband­en en sectororga­nisaties”. Ook zullen de rijstboere­n meer zelf verantwoor­delijkheid moeten nemen in het onderhoud van de infrastruc­tuur.

Aan de andere kant kampen de rijstboere­n met een hoop uitdaginge­n die vooral op financiële vlak liggen. Voor hen zijn er onvoldoend­e fiscale faciliteit­en om investerin­gen te plegen, gebrekkige input voor brandstof en smeermidde­len, is er meer vraag naar kwaliteits­zaaizaad en onvoldoend­e garantie op optimaal irrigatiew­ater.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname