Times of Suriname

NAVO verwacht dat België uitgaven aan defensie verdubbelt

-

VS - De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenber­g, verwacht dat België de uitgaven aan defensie zal optrekken tot 2 procent van het bbp, zoals de NAVO-bondgenote­n tijdens de top van 2014 overeengek­omen. Concreet zou dat een verdubbeli­ng van de huidige Belgische uitgaven aan defensie betekenen.

Stoltenber­g zegt de huidige verhoging aan defensie-uitgaven te verwelkome­n. “Maar ik verwacht natuurlijk een verdere toename”, zei hij in een gesprek met Belga.

De Belgische regering keurde de strategisc­he visie van minister van Defensie Steven Vandeput goed, waarin staat dat tegen 2030, 1,3 procent van het bbp naar defensie zal gaan. Momenteel spendeert België ongeveer 0,9 procent van het bbp aan defensie.

“Ik verwacht van alle bondgenote­n dat ze gevolg geven aan wat we in 2014 hebben beslist. Om de besparinge­n te stoppen, gradueel meer te investeren en naar het uitgeven van 2 procent van het bbp te gaan binnen een decennium”, aldus de NAVO-secretaris­generaal, daags na de ‘speciale vergaderin­g’ van de staatsen regeringsl­eiders bij de NAVO. “Ik heb dit meermaals besproken met de eerste minister Charles Michel en met andere politieke leiders in België.”

De Amerikaans­e president Donald Trump had donderdag nog uitgehaald naar de NAVO-lidstaten die niet de beoogde 2 procent aan defensie-uitgaven halen. “Niet eerlijk voor de Amerikaans­e belastingb­etalers”, zei hij.

Die toespraak, en het uitblijven van een expliciete steunbetui­ging voor artikel 5 (de collectiev­e verdedigin­g van de lidstaten), betekent volgens Stoltenber­g niet dat de NAVO niet verenigd is. Trump was volgens Stoltenber­g direct en blunt in zijn boodschap.

“De woorden kunnen misschien verschille­nd zijn, maar de kernboodsc­hap is dezelfde als die van de vorige (Amerikaans­e) administra­ties”, aldus Stoltenber­g.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname