Times of Suriname

Selectiepr­ocedure aantal universite­iten in strijd met de wet

-

LEIDEN - Een aantal universite­iten gaat de fout in bij de decentrale selectie van aankomende studenten. Dat stellen het Interstede­lijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbure­au (LSR) op basis van eigen onderzoek.

Onder meer de procedures Universite­it Leiden, de Universite­it van Amsterdam en de Rijksunive­rsiteit Groningen zijn in strijd met de wet.

In 2014 besloot het kabinet de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfix­usopleidin­gen) vanaf het studiejaar 2017-2018 af te schaffen. Dat universite­iten en hogeschole­n vanaf komend studiejaar niet meer mogen selecteren op basis van een loting, moet de kans vergroten dat de juiste student op de juiste plek terechtkom­t.

Maar het LSR en het ISO concludere­n dat een aantal universite­iten alleen het intellect (de cognitieve vaardighed­en) toetst en helemaal geen rekening houdt met iemands motivatie of persoonlij­kheid. Zo vraagt de Universite­it van Amsterdam voor de bachelor Geneeskund­e aspirant-studenten eerst een kennistoet­s te maken. Wie dat niet goed doet, mag niet door naar de tweede ronde in de procedure. Volgens de twee organisati­es is dat onterecht.

“Het is verplicht dat aspirant-studenten op basis van verschille­nde criteria geselectee­rd worden. We roepen studenten die onterecht afgewezen zijn op om zich bij ons te melden,” aldus voorzitter Gabriël van Rosmalen van het LSR.

ISO-voorzitter Jan Sinnige noemt het “een kwalijke zaak dat universite­iten op deze manier de decentrale selectie misbruiken. Universite­iten krijgen vrijheid om het selectiepr­oces te organisere­n, maar het beleid van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) schept duidelijke grenzen en vereisten.”

De Universite­it van Amsterdam roept aankomende studenten die denken dat de selectiepr­ocedure niet eerlijk is verlopen op om zich te melden. “Die klachten zullen we zorgvuldig bekijken,” aldus een woordvoerd­er. De universite­iten van Leiden en Groningen zijn niet bereikbaar voor commentaar.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname