Times of Suriname

Ondervoedi­ng bedreigt ruim 400 duizend kinderen in Congo

-

CONGO - Meer dan 400.000 kinderen in de Democratis­che Republiek Congo dreigen ten prooi te vallen aan acute ondervoedi­ng door het aanhoudend­e geweld in het centraalge­legen Kasaï. Dat zegt de VNkinderre­chtenorgan­isatie Unicef. “Meer dan een derde van de gezondheid­sklinieken in de regio zijn door het geweld gesloten. De levens van 400.000 kinderen staan hierdoor op het spel,” klinkt het. Als gevolg van het geweld in de Kasaï, dat in augustus vorig jaar begon, zijn volgens Unicef al meer dan een derde van de gezondheid­scentra in de regio dicht.

Bovendien verloopt de voedselhul­p er de jongste maanden erg verstoord, klinkt het. Vooral de kinderen lijken daar het slachtoffe­r van te zullen worden. “Deze kinderen zijn al de meest kwetsbare in het land en nu dreigen zij ook nog in een crisis terecht te komen als de toegang tot gezondheid­szorg niet snel hersteld wordt,” getuigt Marie-Pierre Poirier, directeur voor Unicef in West- en Centraal-Afrika. Volgens Poirier sterft meer dan een kind op tien in de Kasaï voor zijn of haar vijfde verjaardag door een gebrek aan adequate gezondheid­szorg. De helft van de kinderen leidt er aan chronische ondervoedi­ng. In de afgelopen maanden heeft het wijdverspr­eide conflict deze situatie alleen maar verergerd, zegt ze.

Unicef maakt er een prioriteit van om in de komende weken de ondervoede kinderen te bereiken. Dat wordt volgens Unicef-directeur in Congo Tajudeen Oyewale niet gemakkelij­k. “De onzekerhei­d in deze afgelegen gebieden maakt ons werk een moeilijke ondernemin­g,” klinkt het.

Het geweld in de Kasaï-regio begon in augustus vorig jaar, nadat de lokale lokale chef Kamwina Nsapu om het leven kwam bij gevechten met de veiligheid­stroepen. Zijn aanhangers kwamen daarop massaal in opstand. De onrust eiste al meer dan 400 doden. Volgens de VN zijn intussen al 1,25 miljoen Congolezen uit de streek hun huizen ontvlucht.

(HLN) BAHREIN - In Bahrein zijn vijf demonstran­ten omgekomen en tientallen arrestatie­s verricht, toen de politie een sitin ten voordele van een oppositiel­id bestormde. Er werden ook 286 mensen gearrestee­rd. Het Ministerie van Binnenland­se Zaken zei in een verklaring over het incident dat het tot botsingen kwam tussen de politie en een groep ‘misdadiger­s’ die handgranat­en en messen bij zich hadden. Er werd ook melding gemaakt van vijf doden. De regering, die sjiitische betogers effectief als misdadiger­s beschouwt, deelde mee dat er 286 arrestatie­s verricht werden. Het officiële persagents­chap zei dat de meeste arrestante­n zich verschuild­en in het huis van ayatollah Isa Qassim, de prominente oppositiel­eider die zondag een voorwaarde­lijke straf van een jaar kreeg voor beschuldig­ingen van illegale fondsenwer­ving. Al sinds juni vorig jaar wordt er voor zijn huis in het noordelijk­e dorp Diraz een sit-in gehouden omdat zijn staatsburg­erschap werd ingehouden. Dinsdag startte het Ministerie van Binnenland­se Zaken een operatie om de sit-in te ontbinden. Volgens activisten werd er traangas gebruikt om de protestant­en uiteen te drijven. Sinds 2011 wordt er regelmatig geproteste­erd in Bahrein, dat bestuurd wordt door soennieten ondanks dat de bevolking overwegend sjiitisch is. De manifestan­ten eisen politieke hervorming­en en gelijkheid. Bahrein is de thuisbasis van de vijfde vloot van de Amerikaans­e zeemacht. Voormalig president Barack Obama uitte regelmatig kritiek op het neerslaan van de protesten voor hervorming­en. Huidig president Donald Trump zei bij zijn ontmoeting met de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa in Ryiad enkele dagen geleden dat er in het verleden “wat spanning was,” maar dat die er met zijn administra­tie niet meer zou zijn.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname