Times of Suriname

Republikei­nse senatoren noemen Mexico-muur van Trump ‘symbolisch’

-

VS - Twee Republikei­nse senatoren zeggen dat er geen muur komt langs de hele grens tussen de VS en Mexico. President Donald Trump zou zijn plan hebben geschetst als “symbool voor een betere grensbewak­ing.” De Republikei­nse senator Lindsey Graham, een voorstande­r van strengere immigratie­regels, stelde in The Washington Post dat er “nooit een muur met een lengte van meer dan 3.500 kilometer langs de grens komt, punt.” Graham was een van de tegenstand­ers van Trump in de strijd om het kandidaats­chap voor de Republikei­nen bij de presidents­verkiezing­en. “De muur is een codewoord voor een betere grensbewak­ing. Het écht bouwen van een enorme muur is een brug te ver.”

Ook de prominente Republikei­nse senator Rob Portman stelt het plan dat Trump tijdens zijn campagne schetste bij. “Misschien dat er op sommige stukken grens een muur kan komen, en op andere plekken meer geavanceer­de technologi­sche grensbewak­ing.”

Hij stelt dat de anderhalf miljard dollar die Trump in zijn begroting heeft opgenomen voor de muur een “aanbetalin­g is voor betere grensbewak­ing.”

De uitspraken van de Republikei­nse senatoren staan haaks op Twitter-berichten die Trump maandag nog verstuurde. “De Democraten weigeren geld te geven aan de muur ondanks het feit dat de muur ervoor zorgt dat er geen drugs en geen bendeleden meer naar de VS komen,” stelde de miljardair.

Ook bevestigde de president zondag dat Mexico zou gaan betalen voor de muur, al stelde hij de termijn bij. “Mexico zal uiteindeli­jk een keer gaan betalen voor de muur, maar op een later tijdstip, anders kunnen we niet beginnen met bouwen,” meldde hij op Twitter. Ook in een interview dat persbureau AP vorige week met Trump had, stelde de president dat de muur er 100 procent komt.”

In zijn verkiezing­scampagne hamerde Trump er op dat de muur, die volgens ruwe schattinge­n meer dan twintig miljard dollar gaat kosten, door Mexico gefinancie­rd zou gaan worden. Mexico heeft altijd herhaald dit niet te gaan doen. De belofte voor de muur was één van de speerpunte­n van de campagne van Trump. Bronnen binnen het Witte Huis stelden maandag echter dat de president de harde toezegging voor de muur in de begroting zou willen veranderen in ‘geld voor grensbewak­ing.’ Dit geld zou dan naar nieuwe technologi­e zoals drones en extra grenspatro­uilles moeten gaan. De Democraten zouden wel open staan voor het nieuwe voorstel, zolang het geld pertinent niet naar de muur zelf gaat, iets waar de Democraten fel tegen zijn. Trump zou tijdens een privésessi­e met een aantal bevriende journalist­en zelfs hebben gezegd dat de harde begroting voor de bouw van de muur zelf vermoedeli­jk wordt verschoven naar september.

De president voert de druk op de Democraten op voor een stemming over de begroting voor het komende jaar. Als het Congres hier vrijdag niet mee instemt, gaan delen van de federale overheid zaterdag op slot omdat veel ambtenaren dan niet meer betaald kunnen worden.

Zo’n ‘shutdown’ betekent dat delen van de overheid voor onbepaalde tijd niet functioner­en. Nationale parken en grote toeristisc­he attracties sluiten dan bijvoorbee­ld hun deuren.

Ook zou Trump volgens bronnen in het Witte Huis bereid zijn concessies te doen over zijn Trump-care-plan.

Deze week moet het Huis van Afgevaardi­gden gaan stemmen over een aangepaste versie van ‘Trumpcare’, het nieuwe zorgplan van de president dat Obamacare moet gaan vervangen, de zorgwet die voorganger Barack Obama doorvoerde. Door de wet van Obama zijn tientallen miljoenen onverzeker­den nu wel verzekerd.

Trump wil deze veranderin­gen terugdraai­en, maar kreeg in het Huis van Afgevaardi­gden niet genoeg stemmen omdat naast de Democraten een deel van zijn eigen Republikei­nen het plan niet goed vond. Ook het terugdraai­en van Obamacare was een van de harde verkiezing­sbeloften van de miljardair.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname