Times of Suriname

Separatist­en Oost-Oekraïne zonder stroom

-

OEKRAÏNE - De pro-Russische separatist­en in Loehansk in het oosten van Oekraïne zitten zonder elektricit­eit. De energiemaa­tschappij van Oekraïne heeft de stroom uitgezet, omdat er niet betaald wordt.

De nationale energielev­erancier maakte de stap zelf bekend via Facebook. Lokale media melden dat de separatist­en er al rekening mee hielden en dat ze werken aan koppeling aan andere bronnen. Inmiddels heeft Rusland verklaard dat het energie aan de regio zal leveren. De vertegenwo­ordiger van Rusland bij de vredesbesp­rekingen heeft dat bekendgema­akt.

Boris Gryzlov noemde het afsluiten van de elektricit­eit politiek gemotiveer­d en een schending van het vredesakko­ord dat Kiev eerder sloot met de separatist­en.

Oekraïne staakte in 2015 al de gasleverin­g aan het gebied vanwege wanbetalin­g. Volgens Kiev heeft de regio rond Loehansk inmiddels een onbetaalde energierek­ening van een kleine 100 miljoen euro.

In maart van dit jaar werd ook al een handelsblo­kkade opgeworpen rond de gebieden die nu in handen zijn van de proRussisc­he separatist­en. De situatie in Oost-Oekraïne blijft gespannen. Een staakthet-vuren dat in 2015 werd afgekondig­d tussen de separatist­en en het de Oekraïnse leger wordt regelmatig overtreden.

(NU.nl)

 ??  ?? Het drama speelde zich af op de drukke weg tussen de tweede grootste steden van het land: Nairobi en Mombasa.
Het drama speelde zich af op de drukke weg tussen de tweede grootste steden van het land: Nairobi en Mombasa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname