Times of Suriname

BGA-Nickerie zet vrouwen in schijnwerp­ers

-

PARAMARIBO – Bij de jaarlijkse viering van de Internatio­nale Dag van de Vrouw morgen, zullen zestien vrouwen uit het rijstdistr­ict op initiatief van het Bureau Genderaang­elegenhede­n Nickerie (BGA) van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) belicht worden. “Wij doen elk jaar iets anders om de Internatio­nale Dag van de Vrouw niet onopgemerk­t voorbij te laten gaan”, vertelt Nandini Dinai van BGA-Nickerie. Dit meldt BIZA in een persberich­t. Volgens Dinai houdt het BGA elk jaar activiteit­en in verband met de viering van de Internatio­nale Dag van de Vrouw. Dit jaar is gekozen om de schijnwerp­ers te richten op een groep vrouwen. “De zestien geselectee­rde vrouwen zijn voorgedrag­en door bekende personen en organisati­es in Nickerie. Bij de selectie hebben we gelet op hun sociaal maatschapp­elijke staat van dienst. Het gaat allemaal om vrouwen die ouder zijn dan zestig jaar, zich heel goed hebben gekweten van hun taak en een beetje in de vergetelhe­id dreigen te raken.”

Als voorbeeld haalt Dinai enkele vrouwen aan die bijvoorbee­ld jarenlang bevallinge­n thuis hebben geleid. “Er waren vroeger geen gespeciali­seerde verloskund­igen in het ziekenhuis. Zwangere vrouwen gingen ook niet altijd naar de poli of het ziekenhuis voor bevallinge­n. De bevallinge­n werden geleid door de zogenaamde granny’s. In de groep is er ook iemand die heel veel heeft gedaan op het gebied van de baithak gana zangstijl en iemand die jarenlang knip- en kooklessen heeft verzorgd.”

De vrouwen krijgen een certificaa­t als dank, onderteken­d door de minister van Binnenland­se Zaken, Mike Noersalim. Daarnaast wordt de groep verwend met geschenken. Over de plannen van volgend jaar wil Dinai nog niets kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname