Times of Suriname

Wapenhande­l niet zo groot geweest sinds Koude Oorlog

-

ZWEDEN - De wereldwijd­e wapenhande­l in de periode 2012-2016 is met 8,4 procent gegroeid vergeleken met de vijf jaar ervoor. De handel in wapens bereikte de grootste omvang in een vijfjarige periode sinds het einde van de Koude Oorlog.

Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm Instituut voor Internatio­naal Vredesonde­rzoek (Sipri), die gisteren zijn gepublicee­rd. De groeiende wapenhande­l werd gestuwd door vraag uit landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten. De grootste exporteurs in de jaren 20122016 waren ondere ander de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Gezamenlij­k namen zij 74 procent van de verkopen voor hun rekening. De VS alleen was goed voor een derde van de totale export en leverde wapens aan zeker honderd landen. Rusland met bijna een kwart van de wapenverko­op leverde in het bijzonder aan vier landen waaronder India, Vietnam en Algerije.

India was de afgelopen vijf jaar de belangrijk­ste klant, met 13 procent van de wereldwijd­e wapenimpor­t. Een stijging van 43 procent in vergelijki­ng met de vijf jaar ervoor. Daarop volgt Saudi-Arabië, die zijn import met 212 procent zag stijgen. In Europa daalde de import met 36 procent ten opzichte van de periode 2007-2011. Het instituut verwacht overigens dat de import van Europese landen de komende periode wel weer zal stijgen vanwege lopende orders die al in deze periode zijn gedaan. Het Sipri noemt daarbij specifiek de aankopen van gevechtsvl­iegtuigen. Het Sipri in Stockholm geldt algemeen als een onafhankel­ijk en betrouwbaa­r instituut.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname