Times of Suriname

Migranten breken opnieuw door hekken Spaanse enclave bij Marokko

-

SPANJE – Ongeveer driehonder­d Afrikaanse migranten zijn in de nacht van zondag op maandag door de hekken van de Spaanse enclave Ceuta gebroken. Het is de tweede keer in korte tijd dat zo een grote groep voet wist te zetten op Spaanse grond in Afrika. Vrijdagoch­tend braken bijna vijfhonder­d migranten door de hekken. De driehonder­d migranten wisten rond vier uur ‘s nachts de andere kant van de hekken te bereiken. Op beelden van lokale media is te zien dat de migranten kreten roepen als: ‘Dank u heer, ik ben in Europa.’ Het was de vierde massabesto­rming bij Ceuta in korte tijd. Eenmaal binnen kunnen de Afrikanen niet zomaar meer worden teruggestu­urd naar Marokko.

In heel 2016 kwamen bijkans duizend mensen de twee enclaves Ceuta en Melilla binnen, meldde het Europese grensagent­schap Frontex vorige week. Op 9 december kozen de Afrikanen voor het eerst een andere modus operandi. Ze kwamen met betonschar­en en ander gereedscha­p om de hekken kapot te maken. Toen waagden achthonder­d mensen een poging de grens over te steken en slaagden 438 daarin.

Vorige week vrijdag wist de grootste groep tot nu toe de hekken te doorbreken. Nu de bestorming van zondagnach­t daar bij komt, rijzen de vragen: hebben de Afrikanen een manier gevonden om zich Europa binnen te vechten? Of chanteert Marokko op deze manier Europa?

Het Europees Hof van Justitie oordeelde op 21 december dat het akkoord over vrijhandel in groenten en fruit en vis dat Marokko en de Europese Unie hebben gesloten niet van toepassing is op de Westelijke Sahara. De zaak was oorspronke­lijk aangespann­en door de onafhankel­ijkheidsst­rijders aldaar, Polisario.

De uitspraak zint Marokko niets. Het land rekent de Westelijke Sahara tot zijn grondgebie­d, al wordt die claim internatio­naal niet erkend. In de Marokkaans­e buitenland­se politiek is er nauwelijks iets belangrijk­er denkbaar dan het gezag te winnen over de Westelijke Sahara.

Het Marokkaans­e ministerie van Landbouw liet twee weken geleden een communiqué uitgaan. Daarin stond dat elke belemmerin­g van het vrijhandel­sakkoord een rechtstree­kse aanval op duizenden banen betekent en ook een reëel risico inhoudt op hervatting van de migratiest­romen die Marokko, dankzij aanhoudend­e inspanning­en, heeft weten te bedwingen. (de Volkskrant)

 ??  ?? Afrikaanse migranten, na de hekken te hebben bestormd, zitten vermoeid op de grond. (Taiwan News)
Afrikaanse migranten, na de hekken te hebben bestormd, zitten vermoeid op de grond. (Taiwan News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname