Times of Suriname

Voormalig beurshande­laar ontkent betrokkenh­eid bij drugstrans­porten

-

DEN BOSCH - Voormalig beurshande­laar Florian van L. (55) ontkent beschuldig­ingen over zijn betrokkenh­eid bij grote drugstrans­porten. Het is volgens de verdachte pertinent niet waar dat hij contact had met Mexicanen in het netwerk van de bekende drugscrimi­neel ‘El Chapo’.

Van L. zei dat gisteren in de rechtbank in Den Bosch, waar hij moest voorkomen op verdenking van betrokkenh­eid bij omvangrijk­e drugstrans­porten. Dat Van L. in contact stond met het netwerk en zelfs een proeflever­ing van 80 kilo cocaïne zou hebben willen laten komen, staat wel in het politiedos­sier, waaruit De Telegraaf maandag citeerde. Van L. heeft echter altijd alles ontkend.

De rechtbank zal zich moeten buigen over verzoeken van de verdedigin­g van Van L. en zijn vijf medeverdac­hten om tientallen getuigen te gaan horen, onder meer in Colombia en Panama. Daarover wordt woensdag een beslissing genomen.

In augustus 2016 legde justitie al beslag op de villa van Van L. en cashgeld dat in zijn woning werd aangetroff­en. Van L. zou de spil zijn in een cocaïnesmo­kkellijn met Midden- en Zuid-Amerika. Vanuit Colombia zou onder meer 1.000 kilo cocaïne, met een straatwaar­de van 30 miljoen euro, zijn gesmokkeld in een partij bananen naar het Brabantse Raamsdonks­veer. Ook zou 3.000 kilo cocaïne naar de haven van Antwerpen zijn getranspor­teerd.

Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merrill Lynch en runde daarna zijn eigen advieskant­oor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en ruim twee jaar geleden stapte hij in de fruithande­l. Dat zou een dekmantel zijn geweest voor zijn drugssmokk­el. Na het verschijne­n van de film The Wolf of Wall Street kwam Van L. een aantal keer in de media als Nederlands­e tegenhange­r van de extravagan­te hoofdperso­on Jordan Belfort. Hij vertelde in interviews hoe hij net als Belfort rondreed in een witte Lamborghin­i en met klanten feestjes vierde in dure clubs.

Van L. schepte ook op over een chocomelge­le porsche die hij gekocht zou hebben na een deal met Nutricia. Dit werd later ontkracht door beurshande­laren die stelden dat dit niet een verhaal was van Van L. maar van een andere handelaar, Paul van der Mey.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname