Times of Suriname

Iraakse geestelijk­e wil Amerikanen wegsturen

-

IRAK - De invloedrij­ke sjiitische geestelijk­e Moqtada alSadr vindt dat Amerikaans­e ingezetene­n Irak moeten verlaten. Dat is volgens hem het gepaste antwoord op het besluit van de regering-Trump vluchtelin­gen en reizigers uit een zevental moslimland­en te weren. “Het zou van arrogantie getuigen vrijelijk Irak en andere landen te willen binnenkome­n en zelf de grenzen voor hun inwoners dicht te gooien ... daarom zou u de mensen met de Amerikaans­e nationalit­eit moeten weghalen”, schrijft al-Sadr op zijn website. De regering in Bagdad kreeg meer verzoeken Amerikanen die het land in willen tegen te houden en die er al zijn uit te zetten. Als eerste vroeg de Iraakse ‘Volksmobil­isatie’ daarom. Dat is een coalitie van vooral sjiitische paramilita­ire groepering­en, die door Iran zijn bewapend en getraind om tegen Islamitisc­he Staat te vechten. De organisati­e kreeg vorig jaar goedkeurin­g van de Iraakse overheid. De oproep tot een ban van mensen uit de VS werd gedaan door woordvoerd­er Ahmed al-Assadi. De commissie Buitenland­se Zaken, die zondag vergaderde, noemde na afloop de door Trump opgelegde reisbeperk­ingen “oneerlijk” voor Irak, dat in de frontlinie ligt van de oorlog tegen terrorisme. De leden riepen de Iraakse regering op Amerikanen op dezelfde manier te behandelen. Twee parlementa­riërs die anoniem wilden blijven, vertelden dat de autoriteit­en eerst van plan zijn te gaan lobbyen om de invloed van het nieuwe Amerikaans­e immigratie­beleid op Irakezen te verzachten. Dat is gewenst om de samenwerki­ng in de strijd tegen IS niet te frustreren. (De Telegraaf/Foto: phpld.net)

 ??  ?? Volgens de invloedrij­ke sjiitische geestelijk­e Moqtada al-Sadr is dat het gepaste antwoord op het besluit van de regering-Trump vluchtelin­gen en reizigers uit een zevental moslimland­en te weren.
Volgens de invloedrij­ke sjiitische geestelijk­e Moqtada al-Sadr is dat het gepaste antwoord op het besluit van de regering-Trump vluchtelin­gen en reizigers uit een zevental moslimland­en te weren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname