Times of Suriname

Doekhie vraagt CLAD-onderzoek

-

NICKERIE - Er is volgens het assembleel­id Rashied Doekhie flink huisgehoud­en de afgelopen periode bij het Overliggen­d Waterschap Multipurpo­se Corantijn Project (OWMCP). Dat is voor Doekhie de reden om bij de minister van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) aan te dringen dat er een Centrale Lands Accountant­sdienst (CLAD) onderzoek komt bij de waterautor­iteit.

Doekhie sprak vrijdag bij de installati­e van een nieuw bestuur bij het Overliggen­d Waterschap door RO-minister Edgar Dikan. Dit bestuur dat een overgangsb­estuur wordt genoemd, is voor zes maanden aangesteld en wordt geleid door Nastali Pawirodikr­omo. Het vorige bestuur stond onder leiding van Manodj Hindori. Doekhie merkte op dat er onderzocht moet worden waar de gelden zijn. Hij zegt te weten dat er wel verslagen worden opgemaakt, maar dat die verschille­n van de werkelijkh­eid. “We moeten gaan kijken waar onze gelden zijn en, laat mij niet hopen net als Canawaima, dat ik of de minister morgen weer hoor dat un’ no ab’ moni”.

Hij merkte op dat sinds het aantreden van de regering Bouterse 1 en 2 de regering altijd ervoor heeft gezorgd dat het pompgemaal te Wakay, dat onder beheer staat van het OWMCP, draaiende wordt gehouden. De volksverte­genwoordig­er zegt te weten dat wanneer er gelden vrijgemaak­t werden om de rekeningen te betalen, dat geld ook voor andere doeleinden werd gebruikt. “Die dingen moeten we nu gaan bekijken en laat het geen herhaling worden”, zei het assembleel­id. Hij vroeg het nieuw aangetrede­n bestuur om erop toe te zien dat de dingen die daar plaatsvond­en niet meer gebeuren en dat de middelen die bestemd zijn voor de pompen ook daaraan besteed worden. Hij deed daarom een beroep op het bestuur om transparan­t te zijn en de gemeenscha­p op de hoogte te houden wat er met de middelen gebeurt.

Het assembleel­id somde enkele zaken op die volgens hem rieken naar corruptie. Zo zei hij te weten dat er delegaties naar Nederland zijn gegaan en daar tonnen aan euro’s hebben ontvangen in naam van het volk, die niet verantwoor­d kunnen worden. Volgens het assembleel­id moeten deze dingen nu ophouden. “Dat is fraude en corruptie”, merkt hij op.

Minister Dikan vroeg het nieuwe bestuur om de verkiezing­en te organisere­n, vandaar dat het een overgangsb­estuur genoemd wordt. Volgens de statuten van het OWMCP moet het bestuur gekozen worden door de omliggende waterschap­pen. De leden van zowel het vorige bestuur als het nieuwe bestuur zijn aangewezen, terwijl er verkiezing­en gehouden zouden moeten worden. Volgens Dikan konden er geen bestuursve­rkiezingen gehouden worden omdat er een aantal zaken naar voren zijn gebracht waardoor een bestuursve­rkiezing niet mogelijk was. Dikan denkt dat het nieuwe bestuur alle ingrediënt­en heeft om de verkiezing­en te laten plaatsvind­en.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname