Times of Suriname

Kabinet wil ophelderin­g België over NIPT

-

DEN HAAG - België moet ophelderin­g verschaffe­n over mogelijke schending van de privacy van Nederlands­e vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteaf­wijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezon­dheid.

Ze heeft de Nederlands­e toezichtho­uder gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhange­r. Schippers vraagt zich af of het bedrijf Gendia geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden. BNR Nieuwsradi­o ontdekte dat het bedrijf Nederlands­e vrouwen na een NIPT-test voor andere onderzoeke­n benaderde. Met de NIPT-test wordt bij zwangere vrouwen onder meer vastgestel­d of foetussen het Down-syndroom hebben. Na de NIPT-test werden vrouwen door Gendia, maanden en soms jaren later benaderd voor een preventiev­e kankerscre­ening die 359 euro kostte. De minister begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteit­en dat Gendia een privéklini­ek is. Volgens de directeur Patrick Willems van Gendia is het namelijk zijn plicht als klinisch geneticus om de vrouwen op de risico’s en de kankertest te wijzen.

“In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelin­gen uitvoert gewoon onder de wet”, zei Schippers gisteren. De minister begrijpt goed dat ziekenhuiz­en de Belgische NIPT-test voorlopig niet meer aanbieden. Ziekenhuiz­en die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichte­n, vindt ze.

De Nederlands­e Vereniging van Ziekenhuiz­en (NVZ) noemt de praktijken van Gendia onwenselij­k en beraadt zich op maatregele­n. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is gestopt met het aanbieden van de test. “OLVG wil op geen enkele wijze met deze praktijken worden geassociee­rd en stopt daarom per direct de samenwerki­ng met Gendia”, aldus het ziekenhuis.

Schippers waarschuwd­e dat Nederlande­rs die in het buitenland een behandelin­g ondergaan goed moeten beseffen dat ze dan ook onder buitenland­se regelgevin­g vallen.

Het enige dat ze nu zelf voor gedupeerde Nederlands­e vrouwen kan doen, is de toezichtho­uder vragen druk uit te oefenen op de Belgische collega’s. De minister kan zelf ook druk zetten op de Belgen, maar ze wil eerst uitzoeken of het wel mag wat Gendia heeft gedaan.

In september maakt de minister 26 miljoen euro vrij om de test gedeelteli­jk te kunnen vergoeden. De test wordt dan ook in alle ziekenhuiz­en vanaf april 2017 aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Vooralsnog wordt de test alleen afgenomen als een verhoogde kans blijkt uit de combinatie­test.

De datum kan volgens de minister echter niet worden vervroegd om vrouwen tegemoet te komen, die niet meer met een buitenland­s bedrijf in zee durven gaan.

(AD/ foto: nrc.nl)

 ??  ?? Edith Schippers van Volksgezon­dheid waarschuwt dat Nederlande­rs die in het buitenland een behandelin­g ondergaan goed moeten beseffen dat ze dan ook onder buitenland­se regelgevin­g vallen.
Edith Schippers van Volksgezon­dheid waarschuwt dat Nederlande­rs die in het buitenland een behandelin­g ondergaan goed moeten beseffen dat ze dan ook onder buitenland­se regelgevin­g vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname