Times of Suriname

Rutte zoekt met intense oproep oplossing Oekraïneve­rdrag

-

DEN HAAG - Ministerpr­esident Mark Rutte heeft een intense laatste oproep aan de oppositie gedaan om gezamenlij­k een oplossing te vinden op het ‘nee’ bij het Oekraïnere­ferendum. Lukt dat niet, dan dreigt instabilit­eit aan grenzen van Europa en verdeeldhe­id in het gezamenlij­ke optreden tegen Rusland, waarschuwt hij. Rutte sprak op zijn wekelijkse persconfer­entie van een ‘cri de coeur’. “In het landsbelan­g doe ik een beroep op de redelijke krachten. Dit is groter dan Nederland alleen. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat Nederland een grote fout maakt als wij dit laten ontsporen.”

Rutte zegt te willen voorkomen dat Nederland zijn handtekeni­ng onder het associatie­akkoord van de Europese Unie met Oekraïne intrekt. In plaats daarvan wil hij opnieuw onderhande­len over juridisch bindende afspraken die tegemoet moeten komen aan de volgens hem belangrijk­ste bezwaren van de Nederlands­e tegenstemm­ers. Zo zou onder meer vastgelegd moeten worden dat het associatie­akkoord geen opstap is naar een EU-lidmaatsch­ap van Oekraïne. Rutte stelt dat zijn Europese partners daar alleen toe bereid zijn als Rutte op zijn beurt steun van het Nederlands­e parlement kan garanderen. Zijn kabinet ontbeert echter voldoende steun in de Eerste Kamer en oppositiep­artijen zijn vooralsnog niet bereid Rutte te steunen. Als dat zo blijft, rest volgens Rutte niets anders dan een intrekking­swet aan de Kamers voor te leggen, waardoor het associatie­akkoord sneuvelt. “Eensgezind­heid in Europa is cruciaal. Daarvoor heb ik een meerderhei­d nodig en die heb ik gewoonweg niet. Die wil ik zielsgraag krijgen”, aldus Rutte. Rutte weigerde weliswaar commentaar te leveren op de houding van oppositiep­artijen. “Ik heb geen zin om stoere dingen te roepen, maar benoemde wel de mogelijke gevolgen.”

Zo legde hij een link met de aanval op de Syrische stad Aleppo, waar inwoners op dit moment met vacuümbomm­en worden bestookt. “Wil dit geweld stoppen, dan is Europese eensgezind­heid tegenover de Syrische regering en haar bondgenoot Rusland noodzakeli­jk”, meent Rutte. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname