Ultima Hora

Invertir en infermeres per a la sostenibil­itat del sistema sanitari

- Maria José Sastre* *Presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears

Present i futur ens plantegen importants reptes: l’envellimen­t de la població, l’augment de la cronicitat, de la població i de la seva demanda assistenci­al, i l’impacte del canvi climàtic a la salut. El sistema sanitari s’ha de reorientar i posar al centre l’educació per a la salut, la prevenció i l’autocura. Totes elles competènci­es infermeres, així que està clar que cal invertir de manera estratègic­a en nosaltres per liderar el camí cap a un sistema de salut sostenible que asseguri l’atenció que necessita la societat.

El 12 de maig celebram el Dia de la Infermera. El lema d’enguany del Consell Internacio­nal d’Infermeres (CIE) és ‘Les nostres infermeres. El nostre futur. El poder econòmic de les cures’. Perquè la inversió estratègic­a en infermeres, profession­als de la cura, aporta considerab­les beneficis econòmics i socials.

Però malgrat la nostra aportació a la sostenibil­itat del sistema i la salut, i a les recomanaci­ons de l’OMS, les estratègie­s que s’han duit a terme per captar i retenir infermeres no són suficients. La manca d’infermeres fa que sigui difícil brindar la qualitat d’atenció que mereixen els ciutadans. És una situació on intervenen molts factors i de solució complexa. Però hi som a temps si es posen en marxa estratègie­s no sols per captar, sinó per retenir i assegurar el benestar de les infermeres que ja tenim en el sistema: millorar condicions de feina i l’estabilita­t laboral, disminuir càrregues, garantir la conciliaci­ó, tenir cura de la salut mental de les profession­als i, en el cas de les nostres illes, garantir l’accés a l’habitatge. També cal afavorir el desenvolup­ament competenci­al per permetre que aportem el valor diferencia­l de la nostra formació, habilitats i visió profession­al.

És el moment que les infermeres liderem el canvi que la societat demana per mantenir el sistema de salut. Com a representa­nt de les més de 7.300 infermeres de les Illes Balears, sent un gran orgull per la nostra incansable tasca. Continuem treballant per avançar en la nostra professió, liderar i promoure la salut en un món que tant la necessita.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain