Ultima Hora

Quan la truja es menja els porcells

L’amo en Pep de Ca ses Pentinador­es diu que això de voler guanyar més amb manco feina per a poder viure millor suposarà més treballs pels feiners per a poder mantenir els que no volen rodar ni batre Ja s’ha publicat al BOIB el Decret de Mesures contra la

- Texto: Miquel Segura

Gtemps

Divendres, a la fi, el

s’estirà. Els dies rúfols, amb el maleït ponent alçurant els arbres del jardí, donaren pas a una jornada amable, amb un embatol prim que podria ser anunciador de la vertadera primavera. Devers migdia el sol picava, però matins i vespres encara provoquen calfreds esquena amunt. L’amo en Pep de ‘ca ses Pentinador­es’ aprofità el bon dia per arribar fins a marjal, a veure com anava l’extracció de patates en el grapat de quartons que heretà del seu pare i que ell ha hagut de donar a mitges.

- Vaig saber que les brusques aturaren l’exportació. I enguany començàreu tard, què no és ver?

- Començàrem tard perquè la sembra fou també tardana, una cosa mos dugué a l’altra. Però sa Pobla ja no és sa Pobla ni s’exportació és la que fou. Em creuries si et dic que dissabte passat molts de pagesos paisans nostres abandonare­n les tasques de marjal per anar a fer ‘sa Quintada’? Vinga plats d’arròs i cerveses una rere l’altre. I les patates que esperin.

- Són els signes del temps, l’amo en Pep. No véreu el lema del passat 1 de maig? «Manco feina i més paga per a poder viure millor».

- Tot lo que vulguis però al final sempre hi ha d’haver algú que pagui la festa. Bé que ho sabia, això, el teu padrí Pere Antoni, de beneïda memòria.

Alguns hauran de fer més feina perquè els que no en volen ni brot puguin cobrar. Ara et podria dir allò que ‘això farà un tro’ però no l’encertaria perquè la gent, actualment, està cada dia més empardalad­a. El cas és que la truja es menja els porcellets i així els comptes no surten. Sa Pobla, Miquel, que exemple de feineria per tota Mallorca. Jo, a l’edat que tinc ja me’n fot. El darrer ja apagarà el llum i et dic que no m’agradaria haver de ser jo.

GNotícies.- Dijous passat es publicà en el Boib el decret de mesures contra la sequera. El text conté ajudes per ajudar a donar menjar als animals, ja siguin vaques, ovelles

o porcs. El sistema sembla senzill, puix el conseller Simonet, que fou cuiner abans que frare, és home pràctic i resolutiu. Els pagesos hauran de bestreure el cost del menjar i, guardades les factures, les podran presentar a l’Administra­ció. També s’atorgaran subvencion­s als cerealiste­s, 60 euros per hectàrea sembrada. Només tindran ajudes pels animals que figurin legalment inscrits a la Cartilla Ramadera. Dijous hi va haver reunió a la CAEB que congregà a representa­nts dels hotelers amb les Organitzac­ions Agràries i representa­nts del Govern. Es vol millorar la nominació del que en deim Producte Local per adaptar-la a la realitat socioeconò­mica del camp de les

Illes. Els hotelers es fan una mica els ronseros a l’hora d’afavorir els interessos de la pagesia, ells que són els que guanyen més doblers, per a no dir els únics que ho fan. Però se cerca un acord que sigui bo per a tots perquè el Producte Local -ben definit en les seves diferents modalitats- estigui present, sí o sí, en els hotels i restaurant­s de Balears. Reunió també a Estrasburg dels ministres d’Agricultur­a dels països membres de la Unió Europea. La voluntat de la Comissió d’alleugerir el jou mediambien­tal sobre l’esquena dels pagesos està avançant a poc a poc. Perquè venen eleccions, tampoc penseu que aquesta gent vol fervos un ou amb dos vermells.

 ?? ?? Les tasques de l’exportació de patata poblera van endarrerid­es perquè la sembra també fou tardana.
Les tasques de l’exportació de patata poblera van endarrerid­es perquè la sembra també fou tardana.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain