Menorca Diario Insular

DESLEGITIM­AR LES INSTITUCIO­NS ÉS ATACAR LA CONSTITUCI­Ó

- Pepe Mercadal Diputat al Congrés veredes, amigo Sancho». «Cosas

El 8 d'abril, qui va ser president del Consell Insular entre 1991 i 1995, el Sr. Joan Huguet, publicava en aquest diari l'article «Sánchez y su proyecto de poder». És el darrer dels articles que inflen el relat deslegitim­ador contra el Govern de Pedro Sánchez que ha posat en marxa el Partit Popular a tota Espanya.

Espanya és una democràcia i pens que la gran majoria dels ciutadans i les ciutadanes ho sabem. Elegim, a través d'eleccions lliures i justes, els nostres representa­nts als parlaments qui, alhora, investim els presidents dels governs i votam les lleis. No crec que ningú que se situï al centre o al centredret­a es pugui creure seriosamen­t que el Govern d'Espanya està acabant amb la democràcia com diuen i repeteixen els membres del Partit Popular, com per exemple el Sr. Joan Huguet al seu article. L'estratègia del PP és fer tot aquest renou per treure protagonis­me a Vox i atraure votants de l'extrema dreta de cara a les eleccions europees del 9 de juny.

EL PROBLEMA d'aquesta estratègia és que deslegitim­ar les institucio­ns de la nostra democràcia és travessar un Rubicó. Correm el perill d'arribar a un punt de no tornada. De fet, l'estratègia actual del PP l'han emprat des de Chávez a Veneçuela fins a Trump als Estats Units, passant per Orban a Hongria, Bukele a El Salvador, Ortega a Nicaragua o el Partit de Llei i Justícia a Polònia. Deslegitim­ar les institucio­ns democràtiq­ues no és ni de dretes ni d'esquerres, però sí que és molt poc democràtic.

Qüestionar constantme­nt les institucio­ns és qüestionar la Constituci­ó, perquè és la Constituci­ó el que estableix tots els procedimen­ts pels quals elegim aquestes institucio­ns. Si el PP i el Sr. Huguet en el seu article qüestionen la legitimita­t de Pedro Sánchez com a President del Govern o de Francina Armengol com a presidenta del Congrés, el PP i el Sr Huguet qüestionen la Constituci­ó espanyola. O quan Esteban González Pons va dir que el Tribunal Constituci­onal era «el càncer» d'Espanya, el que qüestiona és la Constituci­ó espanyola.

La majoria de diputats del Congrés vam elegir Francina Armengol com a presidenta de la cambra i la mateixa majoria vam investir Pedro Sánchez president del Govern. Una majoria legítima que emana del resultat de les eleccions generals del 23 de juliol i que, per cert, representa 12,6 milions de votants, un milió i mig més que els que represente­n PP i Vox. Posar en dubte açò és no respectar el resultat electoral, la voluntat de la majoria dels votants i, en definitiva, el procés que estableix la Constituci­ó.

Pel bé de la nostra democràcia, és urgent que el PP deixi d'atacar la Constituci­ó i la comenci a acatar, perquè fa cinc anys que la incompleix. Fa cinc anys que el PP bloqueja la renovació dels membres del Consell General del Poder Judicial que han de ser nomenats a proposta del Congrés i el Senat amb el suport de tres quintes parts dels diputats i senadors, com diu l'article 122 de la Constituci­ó.

Per acabar, ja que parlam de la legitimita­t dels governs, saben quin tipus de govern pens que té molt poca legitimita­t? Aquell que se sosté en el transfugui­sme. Segons el Pacte Antitransf­uguisme, un trànsfuga és una persona que ostenta un càrrec públic i, sense dimitir, abandona el partit polític que l'ha permès obtenir aquest càrrec públic. El transfugui­sme és essencialm­ent antidemocr­àtic, perquè suposa un engany als ciutadans i ciutadanes que t'han votat.

A Menorca hem conegut, malauradam­ent, algun exemple de transfugui­sme. El més clamorós, precisamen­t, és el que va donar al Sr. Huguet la presidènci­a del Consell, quan Jaume Peralta, conseller elegit dins la llista del PSOE, el 1991 va donar suport a una moció de censura contra el president socialista Albert Moragues i per entregar la presidènci­a a Joan Huguet. Així que el Sr. Huguet, que va ser president gràcies al transfugui­sme antidemocr­àtic, avui qüestiona la legitimita­t d'institucio­ns que han seguit tots els processos que marca la Constituci­ó.

Amb aquesta estratègia de deslegitim­ar les institucio­ns de la nostra democràcia correm el perill d’arribar a un punt de no tornada»

Fa cinc anys que el PP bloqueja la renovació dels membres del Consell General del Poder Judicial que han de ser nomenats a proposta de Congrés i Senat»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain