Menorca Diario Insular

EL FUTUR COMENÇA AVUI

- Andreu Servera Moll

És evident que durant els darrers anys la llengua pròpia ha patit un retrocés important. No vull descarrega­r tota la responsabi­litat d'una llengua que fa més de set-cents anys que es parla a Menorca en els que ara estam per davall dels trenta anys, però és evident que aquesta generació tindrem un paper clau per al futur del català. En aquest sentit, és molt interessan­t l'article que fa un parell de setmanes va publicar la companya Roser Juaneda en aquesta mateixa secció, en què aprofundia sobre les actituds lingüístiq­ues dels joves. Ara bé, què hem de fer perquè el català sigui una llengua viva entre els joves? Què hem de fer perquè sigui vista com una llengua tan vàlida com qualsevol altra per socialitza­r o per emprar a les xarxes socials?

La meua modesta hipòtesi és que hem de crear més opcions de consum i referents en català per als joves. En alguns àmbits, ja tenim una oferta bastant àmplia i variada en català. La literatura o la música en són bons exemples: des del reaggae de Rudymentar­i fins a la música urbana de The Tyets, hi ha milers d'opcions de música en català per triar (no vull que es llegeixi aquesta afirmació des del conformism­e: estic segur que l'oferta encara podria ser més àmplia i variada i s'hi podria donar més suport de les institucio­ns).

En altres àmbits, però, tenim encara molt camp per recórrer. El cas de l'audiovisua­l i del cinema n'és un bon exemple. D'una banda, com és possible que avui en dia sigui tan difícil (si no impossible) anar al cinema per veure una pel·lícula en català a Menorca? Estic segur que si les institucio­ns s'hi posessin, podríem assolir millores importants en aquest àmbit.

Per altra banda, pens que seria positiu que un ens públic dedicat a l'audiovisua­l com és IB3 fes un esforç per intentar arribar als joves. Per fer-ho, caldria incrementa­r els continguts per a les franges d'edat infantils i juvenils. En aquest sentit, un bon referent on emmirallar-se és el nou canal SX3, el successor de l'antic Super3 de TV3 (ara 3Cat). Actualment, el SX3 és l'opció preferida entre el públic de menys de dotze anys, amb quotes que superen el 20% d'audiència. D'aquesta manera, TV3 ha aconseguit que els més petits creixin mirant continguts en català amb naturalita­t. I açò em duu a una segona idea: pens que seria molt positiu reforçar la cooperació amb els altres ens de radiotelev­isió públics que produeixen continguts en català a altres parts del territori, com ara TV3 o À Punt, amb l'objectiu de compartir i aprofitar aquests continguts a tot el domini lingüístic (no només els continguts de producció pròpia, sinó també la traducció d'aquells continguts importats).

Com és possible que sigui tan difícil anar al cinema per veure una pel·lícula en català a Menorca?»

ÉS PROBABLE que aquesta proposta aixequi algunes veus furibundes que m'acusin de pancatalan­ista. Tanmateix, si volem salvar la nostra llengua en un món global, només ho podrem fer des de la unitat: amb tots els accents i varietats, però entenent que xerram la mateixa llengua.

Finalment, un altre àmbit on encara fan falta molts esforços per millorar la presència del català són les xarxes socials: fan falta més influencer­s i creadors de continguts de català, però açò donaria per a un article sencer!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain