La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pells de bou. Us en foteu tant com podeu davant del nostre assentimen­t. 2 Est. Esgarrapad­a de manera bestial. Comença a arriar. 3 Farses no fas. Botia. Rap decapitat. 4 Aquests són de l’or. Figureta menuda i venerable. Iode. 5 Tonalitats. Agència Catalana de Notícies. Festa jueva del dissabte. 6 Arrels. Aconseguim. 7 Centúria. Arbres caducifoli­s. Acollim a la residència de la tercera edat. 8 Principi observador. La Borsa o la plaça. Crit per aturar algú.

9 Tregui brots tendres, una planta.

Pietosa com una escola. Agitarem el ral. 10 Tripulació que fa pensar en una modalitat de jocs. Guareix algú amb pràctiques superstici­oses. El pronom feble més orientalit­zant.

11 Inventar des del no-res. Han perdut la porteria de rugbi. Lletra que designa un determinat tipus de mascles. 12 Hamaques de mariner. Pagueu una penyora. Est. 13 Pertany matemàtica­ment. Ces romanes que són centaus americans. Daurada entre zoòlegs. 14 Fatigar. Pedra commemorat­iva amb inscripció que algunes ànimes càndides confonen amb en Manolito.

VERTICALS 1 El peix que surt millor de preu. Coberta suspesa en forma de pavelló damunt d’un llit. 2 Acaba com comença. Transpirac­ió. Escric amb fil i agulla. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 3 Monedes que valien un dotzè de pesseta. Derivats de l’oli. 4 Principi caldeu d’urticària. Reialmes de Mahoma. Els més rucs de totes les cases. 5 llegendari. Jerseiet. Sodi social. 6 Tal com és la calma en qualsevol situació de conflicte. Eduqui en sentit ampli. Fotre per no vocalitzar. 7 Ester Jaumandreu Farrés. Corona el cap dels motoristes. Els més tímids del ramat.

8 Antics impostos sobre la sal. Proveeix d’aliment els panarres. Mulla perquè no mira. 9 Dada incompleta. Semideu silvestre, company de Bacus, de cos pelut, amb banyes i cames de boc, donat a la lascívia. El linxo sense orientalit­zar-me.

10 Ho són els caragols i alguns mascles alfa. Piquin amb el martellet insistentm­ent. 11 Al mig del cel. Afàsia deguda a la pèrdua de control dels músculs de l’articulaci­ó. Ala sencera d’un ocell tretes les plomes.

12 Ho elabora musicalmen­t. S’adorna amb vestits luxosos. En català és de paper i en anglès està ben ple. 13 Si no vols pols, ni t’hi acostis. La cosina gran de l’avellana. Basca, no? 14 Esgarrapat per damunt de la panxa. Ho faci qui fa l’ànec. Empresa de treball temporal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain