La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Relativa als que no segueixen la doctrina única. Posem les comes en un text. 2 Flaire que mena a una capital d’imperi molt ben comunicada. Tancarà l’objectiu d’una càmera. 3 Es glaçaren a la dutxa. Xerrar menorquí del dret i del revés. 4 Adreça web. Parla amb la voluntat que tothom prengui nota. Pot ser de grills o exprés. 5 Rei sense corona. Establireu l’impost correspone­nt al taxi. Comença a veure-ho esbiaixat. 6 Res no és. Morí en ple perill. Maneres de fer que denoten una certa grandesa impostada. El primer de tots. 7 Enravenada com la Frankel. Beguda miraculosa. Bot anaeròbic. 8 El gran Mèxic. Que no és gaire intensa. Que sembla fet d’espelma. 9 Remin enrere. Pom agitat. Vacuïtat a cal feligrès.

10 Cuino a poc a poc la carn de gallina amb una mena de carbó. Osca perd la capitalita­t. Dofí gros.

11 Fosc. Hi trobaries lloc. 12 A les portes de França. El continent que va lluir durant més temps el qualificat­iu de nou. Es cansi de perdre el gos.

13 Càrrecs que surten molt bé de preu. Ho cobreixo d’aigua. A les portes de Llatinoamè­rica. 14 Radiem. Més dofins d’aquells tan grossos.

VERTICALS

1 Tinguérem. Bagul que solia contenir tresors. 2 Porgui el gra a l’era. Recuperem la serp de la caixera. 3 Tronc d’un arbre del qual es poden treure bigues i posts a can Royce. Pot perdre oxigen. Pics amb el cim emboirat. La més trencada.

4 La cua de la diadema. Relatiu a la congregaci­ó religiosa fundada per sant Gaietà. Gens procliu als plaers carnals. 5 Trigar al capvespre. L’acció de sentir la ferum d’alguna cosa. A les portes d’Eslovènia. 6 Còpula. Sortien. Ens ho inventem partint del no-res. 7 Pot ser carbonífer­a o de l’ull. Lent d’augment. Aquesta carn no és pas de gos. 8 L’absolució no resol res. Fem fora. Remar enrere mentre els espies nord-americans ens vigilen. 9 Enganya. Pot ser subordinad­a o religiosa. 10 Antípoda del cap en els palíndroms numèrics. De l’orina de l’Oriol. La fosca.

11 Embelleixo. Porgar el gra a l’era. A vosaltres, nord-americans. 12 Calces ajustades que es fan servir per fer gimnàstica. Que conté la saba del pi. 13 Camps d’eres, són. Poden ser noves o de plàstic. Est. 14 Morabits, homes piadosos musulmans. Residèncie­s de la tercera edat en una vila catalana coneguda per les seves cuineres.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain