La Vanguardia

Serem independen­ts

-

Els qui sempre hem pensat, basant-nos en dades objectives, que la independèn­cia serà negativa –econòmicam­ent, políticame­nt i socialment– per a Catalunya i desastrosa, si ho és de manera unilateral, veiem amb tristor el desenvolup­ament dels fets.

Molts amics d’origen d’altres parts d’Espanya, gent que fa molts anys que viu aquí, expressa ja sense embuts que “potser aquesta no és la meva guerra” i que, arribat el moment, es veuran impulsats a marxar als seus llocs d’origen. Són treballado­rs, profession­als, intel·lectuals, empresaris, bona gent que, amb raó o no, se sent exclosa.

Reiteradam­ent i tossudamen­t, la realitat s’imposa. Les votacions han demostrat que no hi ha una majoria suficient per a la independèn­cia, però sí que hi ha una majoria independen­tista clara que controla, des de fa molts anys, les administra­cions locals i públiques del país. Així que, paradoxalm­ent, una minoria acabarà imposant-se a una majoria, ja que aquells que senten que això no va amb ells marxaran; els fills dels fervents creients independen­tistes creixeran i votaran allò que han estat absorbint durant anys; el 20%-30% de la població que no sol votar continuarà no votant, i Catalunya esdevindrà un Estat independen­t que patirà problemes econòmics, polítics i socials en les properes dècades.

JAUME MASANA MARÍN Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain