La Vanguardia

L’educació a Espanya

-

Sempre he admirat i respectat el filòsof i educador José Antonio Marina. Ara ha tornat a aparèixer amb una sèrie d’idees absolutame­nt sensates. Perquè m’apassiona l’ensenyamen­t, ho he pogut deixar justament en el moment en què he vist un deterioram­ent progressiu, massa dolorós per mi. Massificac­ió i retallades, entre altres causes, no han estat suficients perquè el sistema educatiu hagi reaccionat de forma més contundent.

Anem a pitjor i quan algú com Marina proposa mesures per millorar, com la d’establir un MIR o la compensaci­ó econòmica als centres, en primer lloc, i als professors implicats en aquestes mesures de millora, apareixen de nou els immobilist­es –sindicats docents de professors– al·legant que tots els que fan classes estan ben preparats i que, a més, seria discrimina­tori. Jo dic que això és mentida. Primer: hi ha professors bons i dolents i això és fàcilment demostrabl­e. Segon: als instituts s’accedeix per unes llistes que només segueixen l’ordre d’arribada . Tercer: la igualtat per a tots només s’ha d’aplicar al principi, després uns treballen bé i d’altres no i, per tant, s’ha de discrimina­r. Qualsevol empresa avalua els seus treballado­rs.

No volem aprendre d’altres països que ens passen la mà per la cara en aquests temes com Finlàndia, Suècia o els Estats Units, on hi ha escoles que funcionen bé. Aquí sempre estem parlant d’igualtat, però ja s’ha demostrat que la igualtat en la mediocrita­t no funciona. I així ens va. MANOLO SUÁREZ GARCÍA La Seu d’Urgell

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain