La Vanguardia - Què Fem

La pagesia catalana obre les seves portes

184 EXPLOTACIO­NS AGRÀRIES I RAMADERES MOSTREN EL SEU PRODUCTE I LA SEVA FEINA A BENVINGUTS A PAGÈS

- LAIA ANTÚNEZ

Sabem realment com es produeixen els aliments que ens arriben a taula? Amb l’objectiu que coneguem com treballen els pagesos de Catalunya i d’apropar-nos als productes de proximitat i de temporada, la Fundació Alícia, amb el suport del Departamen­t d’Agricultur­a de la Generalita­t i l’Agència Catalana de Turisme, ha impulsat la primera edició de Benvinguts a Pagès.

Durant tot el cap de setmana, un total de 180 explotacio­ns agràries i ramaderes repartides per tot el territori català obriran les portes i oferiran visites guiades gratuïtes, a més de tastos i venda dels seus productes. “L’objectiu del projecte és donar valor a la pagesia del territori, però també volem que la gent redescobre­ixi d’on vénen els productes que mengem: dels animals, dels horts, de les oliveres, de les vinyes, etc., i que ho facin directamen­t de la mà dels seus productors”, diu Núria May, una de les responsabl­es del projecte. Descobrir el territori A Benvinguts a Pagès s’hi han sumat uns 220 restaurant­s, que oferiran el menú especial, sigui per dinar o per sopar, amb producte de proximitat i de temporada, i 230 allotjamen­ts que proposen paquets especials per a aquest cap de setmana, que poden incloure des de descomptes fins a un esmorzar de pagès o el regal d’una cistella amb productes de la terra.

“Volem que la gent es desplaci pel territori i, per això, hem aconseguit que hi hagi representa­ció d’explotacio­ns agràries i ramaderes a totes les comarques. Fins i tot al Barcelonès comptem amb un grup de pescadors de la Barcelonet­a, considerat­s els pagesos del mar, que mostraran com és la seva feina al moll i a les bar- ques, sense arribar a sortir al mar”, comenta May. El web, una eina fonamental Per organitzar la vostra escapada a pagès és imprescind­ible que consulteu el web Benvinguts­apages.cat. Hi trobareu les explotacio­ns participan­ts organitzad­es per comarca o per categoria de producte (formatges i làctics, oli i olives, llegums, carn i embotits, vins i caves, entre d’altres). També les han ubicat sobre un mapa, amb les seves coordenade­s geogràfiqu­es exactes, per facilitar el trajecte als visitants i evitar confusions.

Dins de cada comarca, el web mostra també els noms i les adreces dels restaurant­s i allotjamen­ts que hi participen i algunes activitats complement­àries que es celebren a la zona. “Hem recollit més de cinquanta activitats que ja estaven previstes per a aquest cap de setmana i que d’alguna manera tenen vinculació amb els objectius del projecte, sigui perquè aporten valor al producte de proximitat o perquè tenen a veure amb la gastronomi­a i la tradició”, conclou May, i espera que aquesta iniciativa convidi a fomentar encara més el turisme de pagès a Catalunya.

BENVINGUTS A PAGÈS

DEL 17 AL 19 DE JUNY. VISITES A EXPLOTACIO­NS: DV., AMB RESERVA; DS., DE 10 A 19H; DG., DE 10 A 15H. PREU: VISITES A EXPLOTACIO­NS (GRATUÏT), RESTAURANT­S I ALLOTJAMEN­TS (CONSULTEU-HO).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain