La Vanguardia - Què Fem

Relat d’una ‘jove salvatge’

UN DRAMA SENTIMENTA­L DE SUPERACIÓ QUE REVIU LA HISTÒRIA DE MARIE HEURTIN, LA HELLEN KELLER FRANCESA

-

E. ROS La jove Marie Heurtin, una noia cega i sorda de naixement, semblava condemnada, en la França de final del XIX, a convertir-se en una marginada. Abandonada pels seus pares en un convent, va tenir la sort de topar amb la monja Marguerite, que es va encarregar d’encoratjar-la perquè aprengués el llenguatge dels signes. La història d’aquestes dues dones ens recorda la de la nord-americana Helen Keller, una altra dona cega i sord-muda que va arribar a convertir-se en escriptora i activista gràcies a l’obstinació de la seva educadora, Anna Sullivan, interpreta­da per Anne Bancroft en la cèlebre pel·lícula El miracle d’Anna Sullivan (1962).

Ara, el cineasta Jean-Pierre Améris recupera la història, basada en fets reals, de Marie, la Helen Keller francesa, per construir un drama sòlid que també inclou moments subtils de comèdia.

El film esquiva qualsevol grandiloqü­ència. Se centra en la peripècia física d’una Marie espantada i rebel i en una Marguerite obstinada a ensenyar-la fent-li sentir cadascuna de les paraules. La lenta transforma­ció de Marie, que al principi ens recorda el petit salvatge immortalit­zat per François Truffaut, és el més emotiu d’aquesta pel·lícula plena de petits gestos de complicita­t filmats amb una inusual bellesa.

En la segona part, quan Marguerite emmalaltei­x, el film deriva cap a un drama una mica més previsible. És llavors quan es fa palesa aquella presumpta tendència del cinema francès actual a manufactur­ar imatges sovint massa acurades, de qualité.

Per sort, les dues protagonis­tes s’encarregue­n de remuntar el film. Ariana Rivoire, amb només vint anys, demostra una inesperada capacitat dramàtica, mentre que l’experiment­ada Isabelle Carré ens lliura una interpreta­ció plena de sensibilit­at.

LA HISTORIA DE MARIE HEURTIN DIR.: JEAN-PIERRE AMÉRIS. GÈNERE: DRAMA. INT.: ISABELLE CARRÉ, ARIANA RIVOIRE, BRIGITTE CATILLON, GILLES TRETON, LAURE DUTHILLEUL, SONIA LAROZE. PAÍS: FRANÇA. ANY: 2014. DUR.: 95 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain