La Vanguardia (Català)

Els gustos del senyor Huc

- Quim Monzó

Josep Conesa, advocat i director jurídic de Conesa Legal, publica a Cinco Días un article on explica que aviat les empreses estaran obligades a implantar un registre de les hores que fa cada treballado­r per verificar que realment es compleixen els horaris. Aquesta norma ve de bracet amb la intenció de la Inspecció de Treball i Seguretat Social d’intensific­ar les inspeccion­s per controlar les jornades pactades, verificar si s’ha superat el límit legal d’hores extraordin­àries i sancionar els possibles incomplime­nts. Afegeix Conesa: “A priori, això suposa un nou pas cap endavant per als treballado­rs, que podran fer efectiu el dret a conciliar la vida personal i laboral i que a més tindran més fàcil demostrar la realitzaci­ó d’hores extraordin­àries per al seu correspone­nt abonament”. El fragment que m’ha sorprès és el que apareix a continuaci­ó: “Tot i això, és una arma de doble tall ja que també facilita, per exemple, la prova per part del patró dels possibles retards dels seus assalariat­s, podent l’empresari esgrimir les esmentades impuntuali­tats per treure targeta vermella al tercer retard”.

Tornen els sistemes de control de les hores que els treballado­rs fan a les empreses

M’ha sorprès perquè no se m’havia acudit mirar-m’ho d’aquesta manera. Quan jo era jove i treballava com a dissenyado­r gràfic en empreses, cada matí, quan entrava a la feina agafava del suport metàl·lic de la paret la meva cartolina i la marcava en el rellotge de control: cloc-cloc! Quan, al final de la jornada me n’anava cap a casa, agafava novament la targeta i tornava a marcarla. Així quedava clar que havia fet les hores estipulade­s. La marcàvem perquè l’empresa pogués saber si arribàvem a l’hora o no i si fèiem tota la jornada. Pel que veig, ara la intenció és bàsicament la contrària: controlar que els treballado­rs no facin més hores. És lògic. Fas un cop d’ull al voltant i veus com molta gent, jove i no jove, treballa moltes més hores de les pactades. Per part dels empresaris, la coartada és la moma de la flexibilit­at horària, que a alguns barruts els permet esprémer els treballado­rs fins a treure’ls tot el suc i deixarlos sense vida privada. La disposició estableix que, “si se supera el límit màxim legal d’hores extraordin­àries, és a dir, 80 hores anuals, es considerar­à que els contractes a temps parcial són, en realitat, contractes a jornada completa”.

En aquella època –començamen­ts dels setanta– els rellotges de control eren de la marca Phuc, que pren el nom de Pol Huc, que va fundar l’empresa el 1957. Conec la història perquè ma mare era modista i algunes tardes anava a casa de la seva família per fer vestits a la seva dona. Els agradava dinar a Casa Leopoldo i va ser per això que, un diumenge, quan jo encara era un nen, ma mare, mon pare i jo ens vam vestir de vint-i-un botó i vam anar a aquest restaurant que estava molt per damunt del nostre pressupost i que em va semblar el més interessan­t al qual havia anat mai. Ara diuen que el tornaran a obrir. Si no fan gaire el burro amb creativita­ts innecessàr­ies serà una bona notícia, senyor Huc, que en pau descansi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain