La Vanguardia (Català)

Oportunita­t d’estiu per a tothom

- Lorena Ferro Bar elona

Quan vius en un pis petit, en molts casos amb moltes persones, tenir un espai de lleure on poder passar-s'ho bÈ i aprendre alhora es converteix en una necessitat. I encara mÈs quan fa calor. És el que fan des de fa una dècada a la Fundació de l'EsperanÁa de Ciutat Vella (Barcelonès) amb l'esperat casal d'estiu, en què aquest any hi participen 182 nens per gaudir d'activitats lúdiques i sortides a museus, a la piscina i a la platja. La seva tasca s'emmarca en el programa CaixaProin­fància de la Fundació La Caixa, que permet que prop de 30.000 nens en risc de pobresa i exclusió participin en activitats i campaments.

“L'estiu Ès una oportunita­t per viure experiènci­es positives, estar en contacte amb nens i amb la naturalesa i per fer desconnexi­ó digital”, resumeix Ofelia Ricciardel­li, coordinado­ra de projectes transversa­ls i voluntaria­t de la Fundació de l'EsperanÁa. I no nomÈs aixÚ. Amb l'activitat del casal, a mÈs, es garanteixe­n “dos àpats saludables” (esmorzar i dinar), explica la coordinado­ra. La institució, a la plaÁa Sant Just, obre del 25 de juny al 30 d'agost per poder incloure com mÈs nens millor. Ofereix conciliaci­ó a les famílies i una oferta educativa i lúdica per a nens i joves. Les beques que ofereix l'entitat als usuaris solen ser de dues setmanes, perÚ s'aborda cada cas i, si hi ha necessitat, s'allarga l'estada, expliquen els portaveus de l'EsperanÁa. Perquè en el perfil d'usuaris hi ha un alt percentatg­e de població migrant, “molts viuen en pisos que no estan en condicions” i en què que hi ha sobreocupa­ció. “L'estiu Ès dur per a molts menors”, apunta Ricciardel­li. A l'EsperanÁa, el 80% ja són usuaris de l'espai durant la resta del curs escolar amb extraescol­ars de suport o altres activitats.

Els nens i joves que gaudeixen del casal tenen entre 6 i 18 anys, tot i que tambÈ hi ha colÚnies per a mÈs gran i aquest any han posat en marxa un casalet per a 40 nens de zero a tres anys i les seves famílies. Al casal, aquest estiu hi ha 182 nens, nenes i joves en torns de 50 per setmana. “Cada setmana anem a la platja i a la piscina, perquè hi ha nens que no s'han banyat mai al mar”, explica l'educadora Èlia Nieto. Aquest any el centre d'interès amb què treballen són els drets dels nens centrats en l'antiga Grècia. Han fet una excursió en vela per treballar la idea de ciutat sostenible i tambÈ han fet una batuda al barri perquè “prenguin consciènci­a” de la importànci­a de cuidar-lo. I, malgrat que tot els entusiasma, hi ha una activitat que sens dubte Ès l'estrella i que s'agraeix amb la calor estiuenca: la piscina. Li encanta a l'Aiden, d'11 anys, que s'ha estat dues setmanes al casal i de gran li encantaria ser físic. La Dina vol ser fotÚgrafa i tambÈ reconeix que gaudeix especialme­nt de les excursions a la platja i a la piscina.

El casal tambÈ Ès una oportunita­t d'aprenentat­ge per a alguns dels usuaris del centre durant l'any. Perquè alguns tornen a l'estiu per fer de voluntaris i ajudar les educadores. “Estem convenÁuts del poder transforma­dor de l'educació”, sentencia Ricciardel­li.c

L’activitat permet conciliaci­ó, oferta educativa i lúdica i assegura dos àpats als nens

 ?? ?? Fins a 182 joves gaudeixen del casal del Raval
Fins a 182 joves gaudeixen del casal del Raval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain