La Vanguardia (Català)

La guerra (cultural) no s’ha acabat

- Manuel Castells

El 1966 es va estrenar a París la pel·lícula d'Alain Resnais La guerre est finie, amb un guió de l'aleshores dirigent comunista clandestí Jorge Semprún, que va obtenir l'Oscar al millor guió. Malgrat això, va passar relativame­nt desaperceb­uda. Però a Espanya va tenir un gran impacte en el Partit Comunista, principal forÁa de resistènci­a. Cridava a acceptar una realitat canviant, que enmig d'una dictadura assassina el país creixia, es modernitza­va i anhelava superar els traumes de la Guerra Civil. Naturalmen­t Santiago Carrillo va expulsar Semprún i Claudín, però va fer passos cap a l'anomenada reconcilia­ció nacional i va contribuir, juntament amb Su·rez, a la transició a la democràcia, per bÈ que condiciona­da pels poders fàctics. L'essencial, tanmateix, va ser que la guerra es va acabar a les nostres ments i, amb serrells pendents, a les institucio­ns. Això està canviant.

Avui dia, quan sentim al Parlament, al carrer i en alguns mitjans de comunicaci­ó de Madrid les invectives, calúmnies, insults i falsedats amb què es tracta els que no accepten els postulats de la dreta política i cultural, Ès dolorós constatar que aquella guerra ha tornat a ser present. Afortunada­ment, a Espanya no hi ha armes a la venda i les forces armades són sòlidament constituci­onals. I la nostra plena integració a Europa exclou qualsevol sobresalt colpista a la manera antiga. Però alguna cosa no ha canviat: la no-renúncia per part de certes elits polítiques, socials, econòmique­s, ideològiqu­es i religioses a exercir un poder institucio­nal i cultural que va ser seu durant segles. Tant en termes dels seus interessos materials com en la persistènc­ia del marc mental d'un Estat centralist­a, d'origen teocratico­guerrer, que no va acceptar mai el caràcter plurinacio­nal d'un Estat amb ínfules imperials que va tractar les cultures subjugades com a colònies. …s sabut que la petició de Franco a Joan Carles al llit de mort va ser que donÈs prioritat a la unitat d'Espanya. Per això les identitats nacionals catalana, basca i gallega nomÈs es van acceptar a contracor. Alhora, els vents de llibertat de gran part dels pobles espanyols van ser circumscri­ts dins dels límits tolerables dels que es continuen arrogant el dret històric al poder en nom de la nació espanyola.

L'aparell de l'Estat està configurat entorn d'aquella ideologia, reforÁada per la construcci­ó napoleònic­a imbuïda de centralism­e jacobí. I els cossos funcionari­als que gestionen les institucio­ns mantenen aquella referència i l'articulen en xarxes de lligams personals i interessos comuns. Per això l'amnistia suscita un rebuig visceral. Perquè una part d'aquestes elits no accepten compartir el poder de l'Estat central. I estan practicant una guerra de guerrilles institucio­nal, judicial i mediàtica, amb suports en el nacionalis­me espanyol, fins i tot d'esquerra. Les dues Espanyes de Machado continuen vigents i una de les dues continua partint el cor a los españolito­s que vienen al mundo. A veure si ens guarda DÈu, perquè amb els tribunals no s'hi ha de comptar.c

L’aparell de l’Estat continua configurat entorn de la idea de la unitat d’Espanya

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain