La Vanguardia (Català)

Lleida es decanta per Junts i el PSC passa davant d’Esquerra

Aliança Catalana entra amb un escó i Vox manté el seu diputat

-

Lleida ha tornat a decantar-se per Junts, com el 2017 i el 2021, que aconseguei­x 5 dels 15 diputats en joc en aquesta província. La llista encapçalad­a per l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, ha mantingut els cinc diputats que tenia en una jornada electoral en què el PSC d’Òscar Ordeig, amb quatre diputats, un més que als comicis anteriors, s’ha situat com a segon partit més votat passant al davant d’ERC, que ha obtingut tres diputats. La llista de la republican­a Marta Vilalta ha estat la gran perdedora de la jornada, amb dos escons i la fuga de més de 10 punts.

Per la seva banda, els populars de Lleida tornen al Parlament com la quarta formació més votada amb la diputada Montse Berenquer. Vox conserva l’escó, en aquestes eleccions per a l’advocat Rafael Villafranc­a, i entra per Lleida Aliança Catalana amb l’escó de Ramon Abad, un profession­al de banca jubilat i veí d’Alpicat que s’estrena en política. En canvi, la CUP, liderada per Bernat Lavaquiol, portaveu del seu partit al Consistori de la Seu d’Urgell, ha quedat fora de l’hemicicle i continua sense tenir-hi representa­ció Comuns Sumar.

Com sol passar les nits electorals, el mapa d’Aran torna a pintar-se de vermell, pels fidels a Unitat d’Aran, el partit dels socialiste­s de la comarca agermanat amb el PSC. Dels nou municipis, els socialiste­s han guanyat en vuit i a Bausen ha guanyat ERC. Els populars han estat la segona força més votada, gairebé triplicant els vots.

L’Alta Ribagorça també ha votat socialista, mentre que la resta de les comarques han optat per la llista d’Abella, que en conjunt a la província s’ha emportat el 30% dels vots.

A la ciutat de Lleida, on a les últimes municipals el PSC va arrabassar el govern municipal als republican­s, aquest diumenge han tornat a guanyar els socialiste­s amb un de cada quatre vots emesos, seguits de Junts i dels populars, formacions que han conquerit suports a diferència d’ERC.

A Balaguer, una altra capital de comarca socialista, en canvi, Junts ha passat al davant del PSC, una situació que s’ha repetit a Cervera.

Aliança Catalana s’ha situat com a segona força en alguns municipis de la província, entre els quals Bellvís, Cabanabona, Nalec, Navès, Ribera d’Ondara i Tiurana.

Des de Junts, la guanyadora de la jornada a Lleida, Jeannine Abella, va felicitar el socialista Salvador Illa pels resultats abans de celebrar els seus resultats. “Hem guanyat més de 5.000 vots, hem guanyat pràcticame­nt en tots els municipis i estem molt contents d’haver aconseguit cinc diputats”, va dir.

El diputat i candidat socialista, Òscar Ordeig, el primer a valorar els resultats de Lleida, va insistir que “des del 2003, el PSC no tenia quatre diputats per Lleida”, sobre els quals va indicar que “seran claus perquè Salvador Illa pugui ser president de la Generalita­t i perquè hi pugui haver una majoria progressis­ta a Catalunya”. Ordeig també va lamentar la irrupció d’un nou partit d’extrema dreta a l’hemicicle.

Per la seva banda, la republican­a Marta Vilalta va reconèixer que “els resultats parlen per si sols”. “Des d’ERC, hem d’assumir aquests mals resultats, que no són els que hauríem desitjat, per als quals hem treballat i que creiem que probableme­nt són injustos des del nostre punt de vista”, va assenyalar. “Assumim aquest missatge de l’electorat, al país ha anat malament i a Lleida hem perdut dos escons, hem passat de la segona a la tercera posició”, va afegir.

La participac­ió ha estat del 56,4%, un 4,5% més que fa tres anys.c

Els populars recuperen la representa­ció a la província i la CUP la perd

 ?? ?? La participac­ió va superar el 56% a la província de Lleida i va ser de tres punts menys a la capital
La participac­ió va superar el 56% a la província de Lleida i va ser de tres punts menys a la capital
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain