La Vanguardia (Català)

Binomi de campanya

Aragonès i Junqueras han portat la bicefàlia del dia a dia d’ERC a la cursa electoral, amb xerrada pública entre tots dos inclosa

- À. Tor Barcelona

Un Govern encapÁalat pel nostre amic, pel meu amic, pel meu company Pere Aragonès!!!”. Oriol Junqueras es va esgargamel­lar a l’acte d’ERC més multitudin­ari, dijous a Barcelona, per donar pas a la intervenci­ó del presidenci­able d’ERC. L’ús de “meu amic” no és casual; tampoc deixar-se la veu per dir-ho. Durant molt de temps s’ha escrit sobre una suposada mala relació entre tots dos que hauria estat causada pel desgast de la bicefàlia que va gestar la formació un cop Aragonès va ser nomenat cap del Govern. Però ERC s’ha esmerÁat per fer veure a tothom que no és així.

Tampoc no és casual que es reservés una xerrada pública Aragonès-Junqueras de les tres que s’havien previst a l’acte a Ginebra. “Generosita­t i lideratge”, va atribuir el president de la Generalita­t al del partit, amanit amb anècdotes del passat. “El primer dia que ens havíem de conèixer no va venir...”, va explicar somrient Aragonès.

A la campanya hi ha hagut temps per a tots dos. Han coincidit, s’han complement­at i fins i tot Junqueras ha cobert les absències del candidat d’ERC (sovint apropiant-se amb escreix del temps que hauria correspost a Aragonès). Així doncs, el president del partit va ser el cap de cartell a Reus, Manresa i Olot. Són els dies que el cap de l’Executiu català no hi podia assistir perquè hi havia debat televisat.

Al comptador hi ha dotze actes dels disset que ha fet ERC en què Junqueras ha estat present, per tretze amb Aragonès.

Contra el carisma que té entre els independen­tistes Carles Puigdemont i la tirada que el PSC té a Catalunya per se, ERC ha contraatac­at metrallant amb propostes. Igualment, ha presumit de la gestió. Però això és una arma de doble fil: en alguns actes s’han presentat a crits funcionari­s de presons descontent­s amb les mesures de seguretat als centres penitencia­ris pactades entre el Departamen­t de Justícia i els sindicats. “Veniu i xerrem”, els convidava micro en mà Junqueras. “Si no m’han fet callar els jutges del Suprem, no deixaré que em faci callar ningú”, desafiava en altres ocasions.

Aragonès també va témer alguna protesta. A l’acte de Girona s’hi van presentar desenes de pagesos. El Govern ha promès mesures i el sector agrari està expectant. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va parlar amb ells abans de comenÁar els parlaments. Va aconseguir que es quedessin darrere de tot escoltant. Simplement.

Amb independèn­cia dels resultats de les eleccions, ERC ha

El conseller Mascort va intervenir a Girona perquè els pagesos no provessin d’interrompr­e l’acte

afrontat la campanya amb un to ben diferent del que va adoptar per les eleccions municipals i les generals de l’any passat, quan els pesava fins i tot l’ànima. Amb els mals resultats van acabar d’enfonsar-se.

Aquesta vegada, però, hi ha hagut optimisme. Al partit van assumir de seguida que era probable que perdessin la presidènci­a de la Generalita­t, però el fet que continuen sent decisius i amb serioses possibilit­ats de continuar al Govern encara els esperona. Malgrat tot, ara confien a complir aquesta expectativ­a.c

 ?? Ll bert Te x dó ?? Aragonès i Junqueras anit a l’estació del Nord, Barcelona
Ll bert Te x dó Aragonès i Junqueras anit a l’estació del Nord, Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain