La Vanguardia (Català)

Junts retreu al PSC que doni pàbul a Aliança Catalana

Puigdemont desvincula la immigració de la multireinc­idència

- Iñaki Pardo Torregrosa Argelers

Carles Puigdemont va titllar ahir el primer secretari i candidat del PSC, Salvador Illa, d’“irresponsa­ble” per, a parer seu, donar pàbul a la formació extraparla­mentària i d’extrema dreta AlianÁa Catalana, encapÁalad­a per l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols. “Illa ha parlat molt d’un grup extraparla­mentari. Em fa pensar molt sobre si el seu compromís [contra l’extrema dreta] és real”, va afirmar l’expresiden­t, que va retreure als socialiste­s que pactessin amb el PP a l’Ajuntament de Barcelona per privar Xavier Trias de l’alcaldia de la capital catalana. Va lligar una cosa i l’altra quan va remarcar que Vox és el soci dels populars en moltes administra­cions i va parlar d’“hipocresia”.

El líder postconver­gent va llanÁar un retret semblant a Esquerra abans de l’inici de la campanya electoral i ahir es va servir de l’exció periència francesa per retreure al PSC que parli d’Orriols.

Així doncs, va comparar el que està passant en aquesta campanya amb el que va passar a FranÁa quan –va explicar– FranÁois Mitterrand va donar ales i focus al Front Nacional de Jean-Marie Le Pen, llavors una forÁa extraparla­mentària, amb l’objectiu de debilitar la dreta gaullista de Jacques Chirac. “L’extrema dreta guanyarà eleccions europees a FranÁa, lidera l’Ajuntament de Perpinyà i el Partit Socialista francès no diré que està gairebé desaparegu­t però és irrellevan­t”, va subratllar Puigdemont, que en la seva intervenva desvincula­r de manera clara la immigració de la delinqüènc­ia multireinc­ident i va assenyalar que aquest “és un problema judicial i no policial” a què ell ja va haver de fer front quan era alcalde de Girona.

El dirigent independen­tista va apuntar que els delinqüent­s multireinc­idents acostumen a ser pocs, malgrat que causen molts problemes, i va relacionar aquest assumpte amb la pobresa, l’exclusió social i l’abandoname­nt escolar, perquè, segons va remarcar, es tracta de persones joves. “No barregem dos debats que no tenen res a veure. Hi ha qui els vol relacionar. Però és mentida, no tenen res a veure. La delinqüènc­ia té a veure amb la pobresa, amb l’exclusió social i amb el fracàs de la reinserció en alguns casos”, va argumentar l’expresiden­t, que va voler posar el focus en altres tipus de delinqüènc­ia, com ara els delictes cibernètic­s o el tràfic de drogues.

Puigdemont va fer aquestes referèncie­s quan va abordar el “repte demogràfic” que suposa una Catalunya amb més població envellida, baixa natalitat i immigració, una qüestió que –va advertir– cal abordar amb “visió d’Estat” i pensant com serà la “Catalunya del futur” per poder prestar els serveis públics i garantir l’Estat del benestar.

Per fer-hi front, va prometre que posarà aquesta qüestió en el centre de l’acció política de tots els departamen­ts de l’executiu si ell és president i va prometre avals als joves per a l’entrada de la hipoteca i perquè es puguin emancipar així com ajuts a la natalitat, entre altres mesures.

En un altre ordre de coses, Puigdemont va assegurar ahir que “està a l’abast de la mà” que Junts sigui la primera forÁa del Parlament el 12 de maig i va advertir als indecisos que el resultat pot anar “d’uns quants vots”.c

JxCat proposa avals als joves per cobrir l’entrada de la hipoteca i ajuts a la natalitat

 ?? David Borrat / EFE ?? Mònica Sales i Carles Puigdemont ahir a Argelers
David Borrat / EFE Mònica Sales i Carles Puigdemont ahir a Argelers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain