La Vanguardia (Català)

Arrenca el projecte gastronòmi­c dels germans Roca a Sant Julià de Ramis

El restaurant obrirà el dia 16 amb dos menús de plats històrics

- Cristina JOlOnch

L’ecosistema dels germans Roca es continua expandint extramurs de Girona. El propòsit que van anunciar l’estiu del 2022 d’emprendre un ambiciós projecte al castell de Sant Julià de Ramis s’està a punt de posar en marxa amb l’obertura, dijous de la setmana que ve, del restaurant Esperit Roca, un dels espais que integraran el conjunt d’Esperit Roca, com han decidit anomenar el que abans es coneixia com la Fortalesa. Allà es proposen “continuar avanÁant i afrontar nous reptes de creixement conceptual, espiritual i lúdic”. Es tracta, afegeixen, de “fer crÈixer els nostres equips, activar el talent intern i construir un escenari gastronòmi­c”.

El nou restaurant Ès el primer dels espais que estrenen, mentre esperen tenir la resta a punt a mitjans d’aquest any. La proposta gastronòmi­ca se centrarà en dos menús que recullen els plats històrics d’El Celler (la fórmula 6/2 amb sis plats salats i 2 postres, i la 2/6, amb dos plats de cuina salada i sis postres).

Mas Marroch (a Vilablarei­x), on fins ara oferien aquest mateix concepte de clàssics de la cuina dels germans, se centrarà exclusivam­ent en la celebració de banquets. Per accedir al nou restaurant caldrà passar pel celler que han situat a l’espectacul­ar cúpula que presideix la part central del castell i que contÈ mÈs de 80.000 ampolles. Amb aquest, Josep Roca, que sempre s’ha reivindica­t com a cambrer de vins, fa realitat un somni.

Al costat del menjador, l’exposició CCR. Cuina. Consciènci­a. Recerca, oberta a tot el públic, oferirà un recorregut visual per la història del Celler de Can Roca que comenÁa fa 38 anys. Al costat de la mostra hi ha la destil·leria (el nom Esperit Roca procedeix d’aquesta línia de licors que són el resultat de destil·lar el paisatge del seu entorn), que tambÈ es podrà visitar. A aquesta zona tambÈ hi haurà una botiga on oferiran des de la mateixa línia de destil·lats els productes de Casa Cacau, Rocamboles­c o Roca Recicla (objectes que creguin amb les ampolles del restaurant).

A la part superior del castell hi haurà l’hotel Esperit Roca, amb 15 habitacion­s al turó dels Sants Metges i amb vista de 360 graus sobre l’entorn. La resta d’iniciative­s que inclourà Esperit Roca les aniran anunciant a mesura que continuï avanÁant un projecte que aglutinarà molts dels àmbits en què han anat treballant els germans, tant en la cuina salada com en el món de les postres, els gelats o la xocolata, en els quals continua immers Jordi, el mÈs petit dels germans, o dels destil·lats de Josep Roca.

Joan Roca ha explicat a La

Vanguardia que el nou projecte els fa molta il·lusió i els permet explicar la seva història i el seu procÈs creatiu. “…s un restaurant que tindrà, a mÈs d’un celler espectacul­ar, un espai expositiu que permet comprendre molt millor què hem fet, com i per què; un espai que explica mÈs coses de les que pot explicar un restaurant per mitjà de la seva cuina, amb contingut audiovisua­l i material expositiu”.

Alhora, segons el mÈs gran dels germans de Girona, el nou projecte els permet “regenerarn­os en il·lusió tant a nosaltres mateixos com a l’equip, perquè complement­a tot l’ecosistema que El Celler ha desenvolup­at a Girona i al seu entorn. Sense moure’ns hem creat un projecte que ens dona energia per continuar gaudint fent el que mÈs ens agrada, que Ès cuinar, servir i atendre els que venen a les nostres cases”

El lloc, el castell de Sant Julià de Ramis, Ès una antiga fortalesa militar de final del segle XIX que no es va arribar a fer servir mai com a tal i que en el seu dia va comprar el joier Ramon López, que va construir un museu dedicat a la joieria, un hotel i un restaurant, que en el seu dia va dirigir Jordi Cruz, i tambÈ un museu dedicat, a l’art estrambòti­c de Quim Hereu. La fortalesa va ser construïda al costat d’un petit poblat iber anomenat Kerunta que, segons s’explica, va servir d’inspiració als romans per fundar Gerunda fa 2.000 anys, així doncs, diu la llegenda que al turó dels Sants Metges hi va nÈixer Girona.c

Al costat del menjador, una exposició que repassa la història d’El Celler de Can Roca oberta a tots els públics

A la part superior del castell hi haurà l’hotel, amb quinze habitacion­s i vista de 360 graus

 ?? LV ?? CCR: Cuina. Consciènci­a. Recerca La mostra explica la història i les línies creatives dels germans
LV CCR: Cuina. Consciènci­a. Recerca La mostra explica la història i les línies creatives dels germans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain