La Vanguardia (Català)

El PP defensa el pla lingüístic de les Balears però aparca nous retrocesso­s

Els populars afirmen que respecten la gran manifestac­ió de diumenge

- Nekane D. Hermoso

El PP balear defensa les mesures lingüístiq­ues que ha posat en marxa a les Illes la presidenta Marga Prohens, però posa fre a la possibilit­at d’aprovar noves mesures que arraconin el català a l’arxipèlag. El gir en la política sobre la llengua que ha emprès el Govern del PP a les Balears va fer sortir al carrer diumenge milers de persones a instàncies de l’Obra Cultura Balear (OCB) per demanar-li que rectifiqui i que torni als consensos històrics que van comenÁar amb Gabriel Caòellas, un altre president del PP. Els populars van indicar que respecten la mobilitzac­ió i van evitar entrar en polèmica.

Els portaveus del partit a les Illes van assegurar ahir que no hi haurà marxa enrere en les decisions que s’han pres fins ara. Durant els seus primers cent dies de govern Prohens va aprovar un decret llei pel qual el català va deixar de ser un requisit en determinat­s llocs de la sanitat pública balear per passar a ser un mèrit. El portaveu dels populars al Parlament, Sebastià Sagreras va defensar que aquesta mesura estava en el programa del PP i facilitarà que es puguin cobrir places mèdiques de difícil cobertura.

La segona gran mesura que ha aprovat fins ara el Govern balear Ès la implantaci­ó d’un pla pilot d’elecció de llengua a les aules a partir del curs que ve. Aquesta mesura no constava en el programa del PP, sinó que va ser una exigència de Vox per aprovar els pressupost­os de Prohens d’aquest any. Hi ha una partida de 20 milions per desenvolup­ar aquest pla voluntari que ha provocat una de les manifestac­ions mÈs multitudin­àries dels últims anys, ja que l’OCB entÈn que provocarà segregació a les aules per raó de llengua, una cosa que nega el Govern balear.

El portaveu dels populars al Parlament, Sebastià Sagreras, va anunciar que el seu partit dona per tancades les reformes lingüístiq­ues i no plantejarà noves iniciative­s en la matèria, si bÈ el pacte signat amb Vox deixa oberta la porta que es plantegin modificaci­ons perquè el català tampoc no sigui requisit alguns llocs de l’administra­ció pública, mÈs enllà de la sanitat. En aquests moments, aquest Ès el gran dubte: si hi haurà rebaixes en l’exigència del català en la funció pública o no.

“No tenim en marxa mÈs modificaci­ons legislativ­es actives en aquest moment, però sempre hem dit que garantirem que cada ciutadà parli la llengua que vulgui. El PP no tÈ prevista cap altra modificaci­ó legislativ­a en matèria de llengua”, va insistir Sagreras. “No hi ha hagut cap retrocÈs ni pèrdua de drets en el pla pilot i fer soroll amb això Ès voler polemitzar”, va afegir. Sobre possibles exigències de Vox a partir d’aquest moment, va contestar que Vox pot presentar les iniciative­s que consideri i el PP analitzarà desprÈs si hi dona suport en funció de si consten en el pacte signat desprÈs de les eleccions.

Els partits de l’oposició a les Balears han demanat a la presidenta del Govern que prengui nota de la gran mobilitzac­ió de diumenge a Palma i fer un cop de timó amb relació a les seves propostes en matèria de llengua. L’oposició recorda a Prohens que les polítiques que va posar en marxa en el seu moment JosÈ Ramón Bauz· van provocar una concentrac­ió històrica que va fer que sortissin mÈs de 100.000 persones al carrer a Palma, una cosa mai vista fins aleshores. Bauz· va aprovar un model lingüístic trilingüe a les aules que suposava perdre hores lectives en català a canvi que s’impartissi­n en anglès i castellà.

Prohens va aprovar que el català deixi de ser un requisit en determinat­s llocs de la sanitat pública

 ?? ?? Un aspecte de la manifestac­ió de diumenge a Palma
Un aspecte de la manifestac­ió de diumenge a Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain