La Vanguardia (Català)

Ábalos al Senat: “He tingut tantes decepcions que en col·lecciono”

L’exministre nega la trama Koldo i assegura que ja només confia en la justícia

- Carlota Guindal

JosÈ Luis ¡balos, animal polític, dedicat al Partit Socialista durant dècades, la mateixa formació que ara l’ha deixat caure per l’anomenat cas Koldo, va anar ahir a donar explicacio­ns al Senat sobre els contractes de mascaretes durant la pandèmia que estan sent investigat­s, sobre el Delcygate i sobre la seva actual relació amb el PSOE.

¡balos, que mantÈ la seva acta de diputat, però al grup mixt, desprÈs de ser suspès de militància pel seu partit, va contestar amb cintura política a tots els senadors, als quals va agrair el to, malgrat les greus acusacions que alguns van llanÁar contra ell, en especial des del PP.

Ho va fer durant la seva intervenci­ó a la comissió d’investigac­ió que se celebrava al Senat pel cas Koldo, amb referència a Koldo García, el seu antic assessor i home de confianÁa, amb qui desprÈs d’assabentar-se de la seva detenció al febrer ha trencat qualsevol comunicaci­ó.

Arran de l’operació Delorme, dirigida per l’Audiència Nacional i impulsada per la Fiscalia Anticorrup­ció i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, el PSOE va fer un cordó sanitari tant amb Koldo García com amb ¡balos. “Se sent decebut amb Koldo?”, li va demanar ahir el senador socialista Alfonso Gil. “He tingut tantes decepcions els últims temps que sembla que col·lecciono decepcions”, va etzibar l’exministre de Transports i exsecretar­i d’organitzac­ió del PSOE.

El partit ha deixat de banda ¡balos malgrat que, com ell ha aclarit, no està investigat ni pesa ara per ara cap sospita a sobre seu.

Malgrat que l’exnúmero tres del partit no va voler fer sang contra la formació, sí que va reconèixer que no coneix cap precedent del que han fet amb ell; demanarli l’acta de diputat i suspendre’l de militància sense haver-hi cap procÈs judicial en contra seu i per això va anunciar que “recorrerà” contra aquesta decisió.

“I em demana si crec que la meva reputació està malmesa?”, va apuntar en resposta a la senadora del PNB Estefanía Beltr·n. “M’han suspès de militància per responsabi­litat política”, va recordar ¡balos, que va assegurar que creu que el PSOE va fer aquell moviment influït per l’ambient i amb la urgència de donar una resposta immediata desprÈs de la detenció del seu exassessor. “Jo ja sabia que tot el que passaria, havia de passar. Sabia que era de cara a la galeria. No tinc gaire futur polític, fins i tot abans del grup mixt ja estava de retirada”, va aclarir.

Aquesta mateixa senadora va aprofitar per demanar-li si li sembla normal que S·nchez no li truquÈs per parlar amb ell en aquesta crisi, pregunta a què ¡balos va tornar a contestar amb la seva retòrica política. “A mi ja les coses normals... La normalitat no Ès un terme absolut. …s com l’amistat. …s un terme relatiu molt influït pels ambients”, va afegir.

¡balos va reconèixer que Koldo García era un assessor de la seva confianÁa, amb qui podia comptar 24 hores al dia, set dies a la setmana. DesprÈs de les primeres informacio­ns, l’exministre va rebaixar el to contra el seu exassessor i va defensar que els seus increments patrimonia­ls, els quals ell assegurava desconèixe­r, haurien tingut lloc desprÈs que

L’ex número tres del Partit Socialista escenifica un pacte de no-agressió amb el seu antic partit

L’exministre assegura que Koldo García es va enriquir quan ja no era al ministeri

Ábalos creu que el PSOE va actuar mogut per donar una resposta urgent al cas Koldo

abandonÈs el ministeri el 2021. TambÈ va aprofitar per negar l’existència de cap trama dins del seu ministeri. “No he de reconèixer cap culpa perquè no en tinc. Això del redemptori­sme...”, va ironitzar responent preguntes del senador d’Esquerra Confederal Juanjo Ferrer.

L’exministre va reconèixer que va ser el “factor humà” el que el va empènyer a endur-se Koldo García al ministeri, perquè era una persona en qui confiava. Un dels punts que l’UCO destacava en els seus atestats policials Ès que ¡balos va col·locar García, a mÈs d’assessor, com a conseller de Renfe. ¡balos en comptes de negar-ho va reconèixer que tant a García com a la resta dels seus assessors els va donar un càrrec com a consellers, entre altres coses perquè poguessin tenir un complement econòmic.

¡balos creu que ha estat víctima d’un “judici paral·lel” en què no es respecta la presumpció d’innocència. “Amb tot el que he viscut nomÈs puc confiar en una cosa: en la justícia. I no per les virtuts que pugui tenir, per necessitat. Perquè ja no tinc en qui confiar”. L’exministre va qualificar tot el cas com un “circ”.

 ?? Dani Duch ?? José Luis Ábalos intervenin­t davant la comissió d’investigac­ió del Senat
Dani Duch José Luis Ábalos intervenin­t davant la comissió d’investigac­ió del Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain