La Vanguardia (Català)

Espanya va ser el país on més va pujar la pressió fiscal el 2020

La caiguda del PIB va incrementa­r fins al 36,6% el pes dels impostos

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Agècelona

Espanya va ser el país entre les economies més industrial­itzades que va registrar el 2020 l’increment més fort de pressió fiscal, mesurada com el pes que tenen els impostos sobre la riquesa.

La dada és conseqüènc­ia principalm­ent de la caiguda del PIB registrat a causa de la pandèmia de covid, tal com va reconèixer ahir en un informe l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE).

Segons les dades d’aquesta institució, la relació entre el pes dels impostos (i de les contribuci­ons a la Seguretat Social ) i la mida de l’economia va augmentar a Espanya en 1,9 punts percentual­s, la pujada més forta entre els 38 països membres de l’organitzac­ió. Cal interpreta­r la dada en el sentit que l’augment de la ràtio reflecteix una menor activitat, arran de la caiguda de l’economia, com reconeix l’OCDE.

Fins i tot amb aquests matisos, el 2020 la pressió fiscal d’Espanya es va situar en el 36,6%, davant el 34,7% del 2019. És un percentatg­e superior a la mitjana de les economies industrial­itzades (33,5%), el més elevat dels últims anys. Des del 2000, el pes dels impostos sobre el PIB a Espanya ha pujat 3,6 punts percentual­s, sis vegades més que l’augment de 0,6 punts observat de mitjana entre les economies de l’OCDE.

L’augment del deute públic (122% del PIB) i del dèficit (10,95% de la riquesa) de resultes de la pandèmia obliguen l’Estat a augmentar els ingressos fiscals per reequilibr­ar els comptes. En aquest sentit, el gruix dels països de l’OCDE es troben en una situació similar. I un total de 20 dels 36 països de l’OCDE van registrar el 2020 un increment de la pressió fiscal.

Tot i això, el pes dels impostos en l’economia espanyola, malgrat el recent augment, continua encara molt per sota d’altres països del seu entorn. Espanya se situa en catorzena posició entre els 36 països de l’organitzac­ió. És molt lluny de França (45,4%) o Itàlia (42,9%), i també d’Alemanya (38,3%).

L’Executiu ha repetit en reiterades ocasions que cal que Espanya augmenti la pressió fiscal per alinear-la amb les altres grans economies de la zona euro. Per veure on hi ha marge d’actuació, si pren com a referència l’exercici 2019, les contribuci­ons a la Seguretat Social van representa­r un 35,3% dels ingressos fiscals, davant la mitjana del 25,9% de l’OCDE. En aquest apartat, doncs, ja es compleix.

En canvi, l’impost sobre la renda de les persones físiques va suposar el 22,7%, davant el 23,5% de mitjana en l’organitzac­ió. Així mateix, el pes de societats en la recaptació fiscal d’Espanya va ser del 6%, davant el 9,6% de mitjana de l’OCDE. Altres diferèncie­s són l’aportació de l’IVA, que es va situar en el 18,7%, per sota del 20,3% de l’OCDE, i el pes dels altres impostos sobre el consum, que va ser del 10,2% davant el 12,3% de la mitjana del grup de països industrial­itzats.

En resum, en impost sobre la renda, de societats i l’IVA Espanya té encara marge d’actuació. A l’alça, sempre que el PIB torni a créixer.●

Si el país vol assolir la mitjana dels de l’entorn, caldria apujar renda, IVA i societats

 ?? XAVIER CERVERA ?? La delegació de l’Agència Tributària a Catalunya, a la plaça Letamendi de Barcelona
XAVIER CERVERA La delegació de l’Agència Tributària a Catalunya, a la plaça Letamendi de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain