La Vanguardia (Català)

Ribera critica l’immobilism­e de la UE davant l’alça del preu de la llum

Els ministres d’Energia de la UE tornen a topar per les respostes la crisi

- BEATRIZ NAVARRO Brussel-les Correspons­al

La revolució energètica que reclama Espanya per modificar els mecanismes de fixació de preus de l’electricit­at haurà d’esperar. De moment, l’única de les grans iniciative­s plantejade­s per Madrid i París que segueix al radar de la Comissió Europea és la idea d’organitzar compres conjuntes de gas, segons les conclusion­s del consell de ministres d’Energia de la UE celebrat ahir a Brussel·les, en el qual els països nuclears van tornar a reivindica­r que se la catalogui com a energia neta.

“No hi ha cap prova que els mercats no estiguin funcionant”, va concloure Jernej Vrtovec, ministre d’Energia d’Eslovènia, país que exerceix la presidènci­a de torn de la UE, comentant l’informe preliminar presentat pels reguladors europeus d’energia, que carrega contra la idea espatègic, nyola de desvincula­r el preu de l’electricit­at del gas, ja que, a parer seu, podria posar en risc la seguretat de subministr­ament. Amb tot, els governs europeus han adoptat aquest any mesures de protecció del consumidor equivalent­s a més de 3.400 milions d’euros.

La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, va celebrar les conclusion­s de l’Autoritat Europea de Valors i Mercats, que afirma que no hi ha indicis de manipulaci­ó al mercat de drets d’emissió i considera que la volatilita­t de preus és similar a la del carbó. La resposta als problemes actuals, va insistir, passa per redoblar l’aposta per les energies netes, reduir la dependènci­a de l’exterior i impulsar les interconne­xions. Brussel·les presentarà el pròxim 14 de desembre una proposta per organitzar compres conjuntes de gas, un mecanisme voluntari que podria servir per crear un estoc estracom demana Espanya.

La vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va arribar a la reunió amb un nou document amb propostes firmat amb França, Itàlia, Grècia i Romania en el qual reclamen mesures per a la protecció del consumidor davant els alts preus minoristes i una oberta queixa a l’actitud d’Alemanya, Dinamarca i els Països Baixos, entre altres, que va qualificar d’immobilist­a. “No es pot menysprear la preocupaci­ó d’un grup d’estats que represente­n el 45% de la població de la Unió Europea”, va dir.

Els ministres, en la seva tercera discussió en tres mesos sobre el tema, van tornar a xocar en les seves respostes i diagnòstic del problema. “Ha estat un debat sincer i obert”, va declarar Ribera

Brussel·les assumeix la idea de fer compres conjuntes de gas per augmentar la resiliènci­a

al final de la discussió. Hi ha, segons el seu parer, una “creixent comprensió” a la UE cap a la reclamació espanyola de reformar a fons el mercat elèctric que acosti el preu de la llum al cost real i protegeixi els consumidor­s dels vaivens del mercat.

Espanya ha demanat a la Comissió que presenti una proposta per obligar les companyies a garantir durant un cert període de temps una tarifa estable, en lloc de poder canviar-la en qualsevol moment com passa ara.

El tema tornarà a estar sobre la taula del Consell Europeu de la setmana entrant i, una altra vegada, a l’abril quan els reguladors europeus presentin els seus informes definitius. Espanya confia que llavors sigui possible un debat “més obert” sobre com adaptar el marc europeu a l’evolució del mercat durant la transició energètica actual.

“Els processos a la UE són sempre sensibles, difícils, requereixe­n temps...”, va admetre Ribera, que espera trobar més receptivit­at en el nou govern alemany.c

 ?? OLIVER HOSLET / EFE ?? La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, amb la ministra espanyola, Teresa Ribera, a l’inici del consell a Brussel·les
OLIVER HOSLET / EFE La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, amb la ministra espanyola, Teresa Ribera, a l’inici del consell a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain