La Vanguardia (Català)

Quatre de cada deu nois de 15 anys no parlen gairebé mai en català amb els amics

- CARINA FARRERAS

L’ús social del català ha retrocedit d’una manera important entre els adolescent­s els últims anys, segons el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de la Generalita­t. Una enquesta feta als alumnes de 4t d’ESO de Catalunya (15 anys) el curs passat revela que un 57% no parlen “mai” o “gairebé mai” en català amb els companys. Un 56% tampoc no s’expressen en aquesta llengua amb amics de fora de l’escola. La tendència que denoten aquestes xifres, que han augmentat més de cinc punts respecte a les enquestes del 2013, s’està traslladan­t a les aules quan es desenvolup­en activitats en grup.

La comunicaci­ó a classe amb el professor és pràcticame­nt en català: només un 5% dels alumnes “mai” o “gairebé mai” no el parlen a classe i un 17% “poques vegades”, un percentatg­e que probableme­nt respon a col·lectius de nouvinguts. Tot i això, quan es divideix la classe en grups i els alumnes fan activitats, una pràctica cada vegada més estesa, es passen al castellà o a altres llengües.

La meitat “poques vegades”, “gairebé mai” o “mai” utilitzen el català, cosa que significa un fort retrocés respecte a generacion­s anteriors: 10 punts més respecte al 2013 i 33 punts més respecte a les respostes dels alumnes de 4t d’ESO del 2006. Dit d’una altra manera, només un 21% “sempre” o “gairebé sempre” parlen en català a l’aula en treballs de grup quan el 2006 eren un 67%.

Els joves també assenyalen que canvien de llengua quan s’adrecen al professor fora de l’aula. Només un 36,3% mantenen el català “sempre” (el 2006, un 48%). En canvi, una xifra semblant (35%) “poques vegades”

Baixa la xifra de joves que tenen el català com a llengua materna: d’un 40% el 2006 a un 27% el 2021

o “mai” es dirigeixen en català al professor fora de l’aula.

Segons els alumnes, també hi ha docents que no fan les classes en català (un 3%, mai, cosa que ha millorat respecte al 2006, quan eren un 10%). Només un 46,8% mantenen aquesta llengua sempre. Contràriam­ent al que sembla, el descens de l’ús del català és més gran en centres on amb prou feines hi ha alumnes desfavorit­s o immigrants.

El Consell d’Avaluació destaca la incidència en aquestes xifres dels canvis demogràfic­s de l’última dècada. Prop d’un 14% dels alumnes han nascut fora de Catalunya, dels quals més de la meitat fa menys de deu anys que viuen a la comunitat.

També han descendit els joves que tenen el català com a llengua materna. En concret, retrocedei­xen d’un 40% el 2006 a un 27% aquest any. Aquesta caiguda, tot i això, queda atenuada per l’alça dels estudiants amb dues llengües maternes (d’un 14% a un 27%). •

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain