La Vanguardia (Català)

Davant el primer contagi local, Sanitat diu que la 3a dosi protegeix de l’òmicron

Confirmats cinc casos de la variant, un d’un home que no va viatjar a Sud-àfrica

- CELESTE LÓPEZ

El Ministeri de Sanitat ha demanat accelerar la vacunació amb la tercera dosi als col·lectius inclosos a l’estratègia (més grans de 60 anys, fonamental­ment) perquè aquesta dosi de reforç protegeix davant qualsevol variant de la covid, incloent-hi l’òmicron. Ho va indicar ahir la secretària d’Estat de Salut, Silvia Calzón, després de la reunió del Consell Interterri­torial de Salut que es va celebrar, de manera presencial, a Còrdova.

Segons Calzón, amb la tercera dosi es potencia la immunitat. Se’n diu hipermutac­ió somàtica, i, en poques paraules, implica un increment dels antígens, que no només són efectius a l’antigen original, sinó també a d’altres, incloent-hi la variant òmicron.

Davant aquesta evidència, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va demanar a totes les comunitats que accelerin tant com puguin la vacunació de la dosi de reforç. Ja s’han vacunat amb la tercera dosi un 65,8% dels més grans de 70 anys i un 30,8% dels de Janssen (segona dosi).

Calzón va informar que ara hi ha confirmats cinc casos de la variant òmicron (tres a Madrid i dos a Catalunya), i s’esperen els resultats d’altres casos sospitosos. El cas de les Balears de què es va informar dimarts i que es va donar per confirmat encara no ha estat seqüenciat, però hi ha “moltes possibilit­ats” que sigui positiu, van informar fonts del Consell Interterri­torial.

Té un interès especial el cas que es va conèixer ahir a la tarda a Madrid, ja que correspon a una persona (home de 62 anys) vacunada amb pauta completa (dues dosis d’AstraZenec­a) que no ha viatjat al con sud de l’Àfrica ni se sap que hagi estat en contacte amb ningú que ho hagi fet. Segons va indicar la Comunitat de Madrid en un comunicat, el pacient presenta símptomes lleus d’una malaltia que se li va començar a manifestar el 29 de novembre.

Calzón apunta que en aquest moment gairebé un 100% dels casos seqüenciat­s a Espanya són de la variant delta (se’n seqüencien un 5%), però no descarta que creixin les pròximes setmanes, tal com vaticina l’ECDC (agència de salut pública europea). Segons aquest organisme, s’han notificat 352 casos en 34 països de tot el món de la variant òmicron, dels quals 78 són en 15 països de la UE. La majoria dels casos detectats a Europa són viatgers procedent del sud de l’Àfrica, malgrat que hi ha algun cas sense vinculació amb viatges i d’altres de contagi intradomic­iliari.

En relació amb la situació epidemiolò­gica d’Espanya, la incidència continua augmentant (ahir es va incrementa­r en 17 punts fins als 234 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies: Navarra continua al capdavant dels contagis, amb 676 casos per 100.000 habitants, seguida del País Basc amb 552 i Aragó amb 435), però no s’adoptaran, almenys de moment, restriccio­ns des del Govern.

L’estratègia és continuar vacunant, incloent-hi els nens (el 13 de desembre arribaran 1,3 milions de dosis i la vacunació començarà el 15 de desembre, si ho aprova la comissió de salut pública), i la prevenció: “La mascareta és l’arma més eficaç contra qualsevol variant. Se n’ha d’incrementa­r l’ús si hi ha aglomeraci­ons a l’exterior i sempre a l’interior. Afegit a la ventilació”, va explicar Darias.

La ministra va descartar que la vacunació sigui obligatòri­a. “Entenc que els països amb una baixa cobertura vacunal s’ho plantegin. Però Espanya és un dels països líders en vacunació a Europa i al món, fins i tot en la inoculació de la tercera dosi”. •

La vacunació dels nens de 5 a 11 anys s’iniciarà el 15 de desembre, després que arribin 1,3 milions de dosis

 ?? ALBERTO ORTEGA / EP ?? Un 65,8% dels més grans de 70 anys ja han rebut la dosi de reforç
ALBERTO ORTEGA / EP Un 65,8% dels més grans de 70 anys ja han rebut la dosi de reforç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain