La Vanguardia (Català)

La Fiscalia allarga sis mesos més la investigac­ió al rei Joan Carles

El ministeri públic espera més dades de Suïssa abans d’arxivar la causa

- CARLOTA GUINDAL

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha decidit prorrogar sis mesos més les diligèncie­s obertes al rei emèrit Joan Carles I fins a rebre més documentac­ió pendent de Suïssa, segons van confirmar a

La Vanguardia fonts fiscals. La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha donat el vistiplau per allargar la causa uns mesos més, fins al juny, abans de decidir si finalment es presenta una querella contra el monarca. Aquestes mateixes fonts puntualitz­en que s’ha prorrogat la part que afecta les diligèncie­s obertes després d’una alerta del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) sobre un trust a Jersey.

La intenció fins ara del ministeri públic és arxivar les diligèncie­s i no presentar querella ja que els possibles delictes que hauria comès o estan prescrits o protegits per la inviolabil­itat de quan era rei. La Fiscalia del Tribunal Suprem ja havia decidit donar per tancada la investigac­ió iniciada fa tres anys. De fet, part del ministeri públic considera que ja és molt de temps amb unes diligèncie­s obertes sense judicialit­zar-les.

Tot i això, abans de concloure el cas, els fiscals encarregat­s del tema, liderats pel tinent fiscal del Suprem Juan Ignacio Campos, volen esperar a rebre una informació de Suïssa sobre comptes que podrien estar vinculats al rei Joan Carles. El termini de l’última pròrroga finalitza el 17 de desembre, i en vista de la falta d’aquesta documentac­ió, Delgado ha acceptat signar-ne una de nova. Fonts fiscals apunten que aquesta ampliació no vol dir en cap cas que s’hagi d’esgotar el termini.

La Fiscalia analitza si Joan Carles de Borbó va poder cometre delictes de blanqueig de capitals o delictes fiscals per ocultar els seus fons a l’estranger sense coneixemen­t de l’Agència Tributària. El que ha fet el ministeri públic és remetre una sèrie de comissions rogatòries a diferents països, entre els quals Suïssa, per obtenir dades sobre fundacions que estan vinculades a persones pròximes al rei Joan Carles, com ara la Fundació Zagatka, del seu cosí Álvaro d’Orleans.

Tot va començar arran d’una conversa feta pública entre la seva examant Corinna Larsen i l’excomissar­i de Policia José Manuel Villarejo. L’empresària alemanya afirmava que Joan Carles I va rebre 65 milions d’euros per part del rei de l’Aràbia Saudita a canvi de mitjançar a favor d’empreses espanyoles per a l’adjudicaci­ó de l’AVE a la Meca.

Ara per ara, no s’ha pogut comprovar que aquells diners, que va acabar regalant a Larsen, fossin fruit d’aquesta intermedia­ció. A més, s’està analitzant l’ús per part del monarca d’unes targetes vinculades a comptes bancaris de tercers per a les seves despeses personals –quantitat que ja ha regularitz­at–; així com una possible vinculació amb un

trust a l’illa de Jersey. Fonts de la Fiscalia reconeixen que l’obtenció d’informació sobre aquest tema és altament complexa.c

La pròrroga s’amplia altre cop després de tres anys d’investigac­ió sense interposar querella

 ?? COPE ?? La investigac­ió pels negocis del rei Joan Carles van començar fa tres anys
COPE La investigac­ió pels negocis del rei Joan Carles van començar fa tres anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain