La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal decidirà si és legal el decret llei que protegeix els ‘riders’

El tribunal admet a tràmit els recursos presentats pel PP i Vox

-

El Ple del Tribunal Constituci­onal (TC) ha admès a tràmit els recursos d’inconstitu­cionalitat presentats pel partit polític Vox i pel Partit Popular (PP) contra el decret llei relatiu als repartidor­s de plataforme­s digitals, conegut com la llei rider. Aquella llei –que va generar un gran rebuig de les empreses del sector– obliga les plataforme­s a contractar com a assalariat­s als seus repartidor­s. Fins ara els treballado­rs eren autònoms, malgrat que en molts casos depenien exclusivam­ent d’una sola empresa.

El tribunal de garanties ordena donar trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés dels Diputats, al Senat i al Govern central, perquè puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenient­s. En nota de premsa, recorda que els recurrents consideren que la norma impugnada manca del pressupost habilitant de l’article 86.1 de la Constituci­ó, referit a l’extraordin­ària i urgent necessitat.

Aquell article precisa que el decret llei s’utilitzarà “en cas d’extraordin­ària i urgent necessitat”. També es precisa que “no podran afectar l’ordenació de les institucio­ns bàsiques de l’Estat, els drets, deures i llibertats dels ciutadans”.

La decisió del Constituci­onal arriba després que la formació que presideix Pablo Casado recorregué­s el juliol passat el reial decret, en entendre que no hi havia “urgent necessitat” en l’aprovació de la norma, acusant l’Executiu de “furtar” al Congrés la seva feina i recordant que l’alt tribunal ja havia tombat tres reials decrets de l’Executiu per “utilitzar-los abusant del seu poder per eludir el control parlamenta­ri”.

Segons els populars, en el cas de la llei rider la modificaci­ó de l’Estatut dels Treballado­rs es va realitzar mitjançant decret i quan “l’acord amb el diàleg social estava aprovat el mes d’abril”. Es donava, a més, “una vacatio legis de tres mesos”. Per al PP això demostrava que “no hi havia necessitat urgent, sinó que hi havia una necessitat urgent de saltar-se novament el Congrés”.

Per la seva part, la formació liderada per Santiago Abascal va registrar el mateix mes un altre recurs en considerar que l’Executiu havia fet un “ús abusiu” de la figura del decret llei. Per a Vox, les raons al·legades per a l’aprovació d’aquest decret no s’ajustaven a “la ‘situació d’extraordin­ària i urgent necessitat’ constituci­onalment requerida” per recórrer al decret llei, “ni són compatible­s amb les exigències de la jurisprudè­ncia constituci­onal que dimanen en la seva interpreta­ció de l’article 86.1 de la Constituci­ó”. A més, el partit afirmava que el Govern central declarava haver iniciat els treballs per elaborar la norma el juny del 2020, i que després va ajornar-ne l’entrada en vigor fins a l’agost següent ja que va donar tres mesos a les empreses per regularitz­ar la situació.

 ??  ?? Treballado­rs de Glovo a la porta d’un restaurant
Treballado­rs de Glovo a la porta d’un restaurant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain